Mapiranje razvoja imunih ćelija koje se bore protiv infekcija

Mapiranje razvoja imunih ćelija koje se bore protiv infekcija

Imuni sistem štiti telo od napadača, kao što su bakterije, virusi ili tumori, svojom zamršenom mrežom proteina, ćelija i organa. Specijalizovane imune ćelije, nazvane citotoksične T ćelije, mogu se razviti u kratkotrajne efektorske ćelije koje ubijaju inficirane ili kancerogene ćelije u našim telima.

Mali deo tih efektorskih ćelija ostaje nakon infekcije i postaje dugovečne memorijske ćelije, koje „pamte“ infekcije i reaguju kada se infekcije ponovo pojave. Ali malo se zna o tome šta utiče na citotoksične T ćelije da se transformišu u ove efektorske i memorijske podtipove T ćelija.

Profesorka sa Instituta Salk Susan Kaech i vanredna profesorka Diana Hargreaves otkrile su da proteinski kompleks nazvan cBAF može otvoriti ili zatvoriti genetska „vrata“ za kontrolu sudbine T ćelija. Studija, objavljena u Immuniti, osvetljava kako se T ćelije bore i pamte infekcije i utire put za razvoj efikasnijih vakcina i lekova za lečenje raka.

„Pokazali smo kako se T ćelije transformišu u specijalizovane podtipove tokom infekcije i šta se dešava kada zabrljaju genetski plan. Bez ovog genetskog plana, T ćelije možda neće moći da razreše ili pamte infekcije, ili bi mogle da postanu kancerozne, npr. vidimo u T ćelijskom limfomu“, kaže Kaech, stariji i ko-korespondentni autor, direktor NOMIS centra za imunobiologiju i mikrobnu patogenezu i nosilac katedre NOMIS.

„Otkrivanje da je kompleks proteina cBAF neophodan u stvaranju različitih podtipova T ćelija otvara nova pitanja, kao što je da li možemo da kontrolišemo ovaj proces da bismo optimizovali funkciju imunih ćelija za terapiju raka?“

Na pitanje kako se citotoksične T ćelije razvijaju u efektorske i memorijske T ćelije može se odgovoriti posmatranjem kako se stvaraju – proces koji se oslanja na genetske instrukcije sadržane u hromatinu. Hromatin se sastoji od mešavine genetskog koda (DNK) koji funkcioniše kao uputstva, kao i proteina i RNK koji regulišu i štite ta uputstva.

Preuređivanje hromatina u ćeliji otkriva ili sakriva različite delove genetskog koda, zauzvrat menjajući dostupna uputstva. Kada su uputstva dostupna, proteini koji se nazivaju faktori transkripcije određuju da li se i koliko često čitaju.

Istraživači su znali da hromatin funkcioniše kao skela – štiti genetski kod unutar njega i štiti ga od faktora transkripcije. Da bi transkripcioni faktori pristupili tim uputstvima, verovatno im je potrebna pomoć cBAF-a koji remodeluje hromatin, koji može signalizirati proteine i RNK da otkriju genetski kod za faktore transkripcije.

„Remodeliranje hromatina je od suštinskog značaja za određivanje identiteta ćelija“, kaže prvi autor Brajan Mekdonald, diplomirani student u laboratoriji Kaech. „U drugim tipovima ćelija, poznato je da kompleks za remodeliranje hromatina cBAF igra glavnu ulogu u ćelijskoj diferencijaciji. Želeli smo da znamo da li je cBAF takođe važan za diferencijaciju citotoksičnih T ćelija.“

Kompleks cBAF se sastoji od mnogih podjedinica, uključujući ARID1A. Da bi istražio ulogu ARID1A u remodeliranju hromatina u T ćelijama, tim je ispitao T ćelije sa i bez ARID1A podjedinica kod miševa. Nakon jednonedeljne virusne infekcije (da bi se podstakao imuni odgovor T ćelija), istraživači su tražili promene u strukturi hromatina, lokaciji proteina i dostupnosti genetskog koda.

„Pejzaž hromatina je neizmerno evoluirao tokom infekcije“, kaže koautor Brent Čik, diplomirani student u laboratoriji Hargreaves. „Kompleksi cBAF koji nose podjedinicu ARID1A bili su ključni u preuređivanju hromatina kako bi faktori transkripcije mogli da pristupe genetskom kodu koji daje uputstva za razvoj različitih podtipova T ćelija sa specijalizovanim funkcijama.

Bez ARID1A, citotoksične T ćelije ne bi mogle da se pretvore u kratkotrajni efektorski podtip sa brzim odgovorom. Gubitak ARID1A nije sprečio citotoksične T ćelije da se pretvore u njihov dugovečni podtip memorije, ali memorijske ćelije napravljene bez ARID1A nisu bile toliko efikasne u reagovanju na virusnu reinfekciju. Konačno, formiranje memorijskih T ćelija koje se nalaze u organima, poput pluća ili tankog creva, zavisilo je od ARID1A. Bez ARID1A, memorijske T ćelije koje žive u tkivu uopšte ne bi mogle da se razviju.

ARID1A je bio ključni igrač, kao što je tim i sumnjao. A mehanizam je sada bio jasan – tokom infekcija, cBAF kompleksi sa ARID1A otvaraju različita hromatinska „vrata“ da bi otkrili genetski kod faktora transkripcije, koji zatim određuju sudbinu citotoksičnih T ćelija. Uspostavljanje ovog novog mehanizma otvara put za istraživanje o tome kako remodeliranje hromatina, genetski kod i faktori transkripcije zajedno doprinose uspešnom odgovoru imunog sistema.

„Naše istraživanje pokazuje da uklanjanje ARID1A iz jednačine imunog odgovora može u velikoj meri oštetiti našu sposobnost da se borimo protiv infekcije“, kaže Hargreaves, ko-korespondentni autor i nosilac razvojne stolice Richard Heiman i Anne Daigle. „Nadam se da naši nalazi inspirišu nova pitanja u istraživanju zaraznih bolesti i raka – i da smo pokazali vrednost zajedničkog postavljanja tih pitanja.“

Zatim, naučnici planiraju da ispitaju ovaj mehanizam koristeći ljudske T ćelije. Pored toga, oni imaju za cilj da razaznaju kako su memorijske T ćelije pogođene ovim procesom, pošto su one vredne prognostičke alatke za procenu humanih tumora.