Otkrivanje porekla ektopičnih kostiju

Otkrivanje porekla ektopičnih kostiju

Istraživačka grupa koju predvode dr Chengzhu Zhao (sada vanredni profesor na Medicinskom univerzitetu u Čongkingu) i vanredni profesor Makoto Ikeia otkrila je da ektopične kosti formirane na abnormalnim lokacijama potiču iz ćelija nervnog grebena. Ova studija pruža novi uvid u naše razumevanje poremećaja kostiju.

Za precizno proučavanje patoloških stanja pomoću kultivisanih ćelija, ključno je koristiti ćelije koje ili izazivaju bolest ili su veoma slične ćelijama koje izazivaju bolest. Indukovane pluripotentne matične ćelije (iPSC) mogu se diferencirati u različite tipove ćelija, što ih čini idealnim alatom za modeliranje bolesti. Međutim, da bi se efikasno koristili iPSC, ključno je razumeti kako se ćelije koje izazivaju bolesti formiraju tokom embrionalnog razvoja.

Ektopična osifikacija je stanje koje karakteriše formiranje kostiju u tkivima gde se normalno ne dešava. To može biti rezultat traume ili operacije, ali može biti uzrokovano i genetskim mutacijama u nekim slučajevima, kao što je fibrodisplasia ossificans progressiva (FOP), retki genetski poremećaj. Prethodne studije miševa su pokazale da ektopične kosti potiču od mezenhimalnih stromalnih ćelija u mišićnim tkivima, a ne od samih mišićnih ćelija. Međutim, specifično poreklo ovih mezenhimalnih stromalnih ćelija ostalo je nepoznato.

Istraživačka grupa je sada otkrila da ove mezenhimalne stromalne ćelije potiču iz ćelija nervnog grebena, koje su prolazne ćelije koje se pojavljuju tokom embrionalnog razvoja. Ovaj nalaz pruža ključnu naučnu osnovu za detaljne studije o formiranju ektopične kosti. Razumevanjem ćelijskog porekla ektopičnih kostiju, istraživači mogu da koriste iPSC za generisanje mezenhimalnih stromalnih ćelija preko ćelija neuralnog grebena, omogućavajući preciznije i efikasnije studije o formiranju ektopične kosti. Rezultati studije objavljeni su onlajn u Genes & Diseases 29. maja 2023.

Štaviše, implikacije ovog istraživanja sežu dalje od ektopične osifikacije. Mezenhimalne stromalne ćelije u mišićnim tkivima igraju vitalnu ulogu u mišićnoj homeostazi i regeneraciji. Stoga, nalazi ove studije ne samo da doprinose razumevanju formiranja ektopične kosti, već takođe imaju potencijal da pomognu u razvoju novih terapijskih pristupa za poremećaje povezane sa skeletnim mišićima uzrokovane mezenhimalnim stromalnim ćelijama.

U zaključku, studija naglašava značaj ćelija nervnog grebena u formiranju ektopične kosti i potvrđuje upotrebu mezenhimalnih stromalnih ćelija dobijenih iz iPSC-a za proučavanje ovog patofiziološkog procesa. Ovo istraživanje otvara vrata za dalja istraživanja i može na kraju dovesti do razvoja novih tretmana za različite poremećaje u vezi sa kostima i mišićima u vezi sa mezenhimalnim stromalnim ćelijama.