Tramp se izjasnio da nije kriv u slučaju tajnih dokumenata, sud mu nije ograničio kretanje

Tramp se izjasnio da nije kriv u slučaju tajnih dokumenata, sud mu nije ograničio kretanje

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjasnio se, kako se očekivalo, da nije kriv ni po jednoj od 37 tačaka optužnice za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima na saveznom sudu u Majamiju na Floridi, javlja Njujork tajms.

Nakon formalnog čitanja optužbi, zbog kojih je Tramp privremeno uhapšen, sud je odlučio da mu ne uvodi ograničenja putovanja van države Florida. Istovremeno, kako se saznalo nešto kasnije, Trampu je zabranjeno da razgovara sa svedocima u slučaju kako bi sprečio mogući uticaj na njih.

Slično tome, druga figura u slučaju, Trampov pomoćnik Volt Nauta, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od optužbi i pušten je uz lično priznavanje.

Očekuje se da će u narednim mesecima u pretkrivičnom postupku učestvovati savezni tužioci i odbrana bivšeg predsednika SAD: tužilaštvo će izvesti svoje dokaze, odbrana će pokušati da odustane od optužbi pre ročišta.

Donald Tramp je optužen za ukupno 37 tačaka za svesno skrivanje informacija o nacionalnoj odbrani, zaveru radi ometanja pravde, prikrivanje dokumenta u okviru federalne istrage i sa koruptivnim elementom, kao i davanje lažnih izjava.

Za najtežu od ovih tačaka, koje se odnose na prikrivanje dokumenata, zaprećena je kazna do 20 godina zatvora.

U optužnici američkog Ministarstva pravde navodi se da je Tramp u svojoj privatnoj rezidenciji Mar-a-Lago u državi Florida držao dokumente u vezi sa odbrambenim i oružanim sposobnostima SAD i stranih zemalja, američkim nuklearnim programom, vojnim ranjivostima SAD i saveznici, a takođe i planovi u slučaju napada na Sjedinjene Države.

Tramp je postao prvi bivši predsednik SAD koji se suočio sa federalnim krivičnim prijavama. Ovo je drugi krivični slučaj u koji je on umešan: ranije ove godine, okružni tužilac Menhetna u Njujorku optužio je Trampa za nezakonito finansiranje kampanje.