Zelenski se sastao sa generalnim direktorom IAEA Grosijem u Kijevu

Zelenski se sastao sa generalnim direktorom IAEA Grosijem u Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na sastanku sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem u Kijevu razgovarao o koracima za minimiziranje rizika u Zaporoškoj NE i podržao predlog da se pošalje grupa eksperata IAEA da proceni posledice eksplozije HE u Kahovki.

„Drago mi je da vam poželim dobrodošlicu. Hvala vam na prisustvu u Ukrajini. Što ste brzo odgovorili na izazove“, rekao je predsednik tokom sastanka, prenosi pres-služba šefa države.

On je naglasio da su kao rezultat namernog dizanja u vazduh brane hidroelektrane Kahovka od strane Rusije, što je najveći zločin ekocida našeg vremena, rizici po bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane značajno povećani. Stoga je od suštinskog značaja brz i odlučan odgovor međunarodne zajednice na ovaj drski teroristički čin.

Zelenski je pohvalio prisustvo inspektora Agencije u ZNPP, koju je Rusija nelegalno okupirala, i pozdravio nameru Rafaela Grosija da lično poseti elektranu kako bi procenio situaciju na terenu.

Predsednik je još jednom naglasio da je jedini način da se spreči nuklearni akcident u Zaporoškoj nuklearki njena potpuna demilitarizacija, deokupacija i obnavljanje kontrole nad elektranom od strane Ukrajine.

Tokom sastanka, strane su razgovarale o konkretnim koracima koje treba preduzeti za minimiziranje rizika i sprečavanje incidenata u ZNPP, kao i o načinima saradnje sa IAEA u tom cilju.

Zelenski je podržao predlog Rafaela Grosija da se u Ukrajinu pošalje grupa eksperata IAEA da proceni posledice eksplozije hidroelektrane Kahovka i pripremi predloge za konkretne oblasti pomoći za njihovo prevazilaženje. On je naglasio da će ovu misiju u potpunosti olakšati uključene ukrajinske institucije.

Kako je saopšteno, ruska vojska je u noći 6. juna digla u vazduh branu HE Kahovka. U Hersonskoj oblasti su u toku spasilačke akcije i mere za evakuaciju ljudi iz poplavljenih područja. Posebno je teška situacija na privremeno okupiranim teritorijama.

Službenici reda pokrenuli su istragu o eksploziji u HE Kahovka koju su počinili okupatori po članu o ekocidu.