Tramp se uputio na sud u Majamiju zbog optužbi da je gomilao tajna dokumenta

Tramp se uputio na sud u Majamiju zbog optužbi da je gomilao tajna dokumenta

Bivši predsednik Donald Tramp na putu je do zgrade federalnog suda u Majamiju kako bi se suočio sa desetinama optužbi da je nezakonito držao poverljiva dokumenta.

Tramp je napustio svoj golf teren Doral u utorak popodne na putu do zgrade suda, gde se očekuje da se preda saveznim vlastima i suoči sa sudijom.

Ne očekuje se da će bivšem predsedniku biti snimljena fotografija, ali će biti uzeti digitalni otisci prstiju.

Tramp je prošle nedelje optužen za 37 krivičnih dela koja ga terete za namerno zadržavanje poverljivih dokumenata i ometanje pravde.

OVO JE NAJNOVIJA VEST. Ranija priča AP-a sledi u nastavku.

MIAMI (AP) — Očekuje se da će Donald Tramp u utorak postati prvi bivši predsednik koji će se suočiti sa sudijom po federalnim optužbama, dok se grad Majami pripremao za moguće proteste masa za koje zvaničnici kažu da bi se moglo meriti na hiljade.

Obezbeđenje je bilo strogo ispred zgrade federalnog suda uoči Trampovog pojavljivanja pred sudom, ali nije bilo većih poremećaja tokom jutra.

Tramp je svojoj tužbi pristupio sa karakterističnom bravudom, insistirajući, kao što je to činio tokom godina pravnih nevolja, da nije učinio ništa loše i da je proganjan u političke svrhe. Ali ozbiljnost trenutka bila je nesumnjiva jer je odgovarao na 37 tačaka krivičnih dela koje ga terete da je namerno čuvao poverljive zapise za koje tužioci kažu da bi mogli da ugroze nacionalnu bezbednost ako budu otkriveni, a zatim pokušava da ih sakrije od istražitelja koji su ih tražili nazad.

Slučaj je opterećen političkim implikacijama za Trampa, koji trenutno drži dominantno mesto u prvim danima republikanskih predsedničkih izbora 2024. Ali to takođe predstavlja duboke pravne posledice s obzirom na izglede na višegodišnju zatvorsku kaznu. Čak i za optuženog čijim su postpredsedničkim životom dominirale istrage, istraga o dokumentima istakla se i po očiglednom obimu dokaza koje su prikupili tužioci i po ozbiljnosti navoda.

To je takođe prelomni trenutak za Ministarstvo pravde koje do prošle nedelje nikada ranije nije podiglo optužbe protiv bivšeg predsednika. Državni tužilac Merik Garland, imenovan od predsednika Džoa Bajdena, pokušao je da izoluje odeljenje od političkih napada tako što je prošle godine predao vlasništvo nad slučajem specijalnom advokatu Džeku Smitu, koji je u petak izjavio: „Imamo jedan set zakona u ovom zemlje, a važe za sve.”

Optužba, iako uglavnom proceduralne prirode, poslednja je u javnom obračunu bez presedana ove godine za Trampa, koji se suočava sa optužbama u Njujorku zbog tajnih isplata novca tokom njegove predsedničke kampanje 2016, kao i tekućih istraga u Vašingtonu i Atlanti o nastojanjima da se poništiti rezultate trke 2020. Nastojao je da projektuje samopouzdanje suočen sa nepogrešivom zakonskom opasnošću, napadajući Smita kao „mrzitelja Trampa“, obećavajući da će ostati u trci i zakazujući govor i prikupljanje sredstava za utorak uveče u svom golf klubu u Bedminsteru u Nju Džersiju.

„Oni to koriste jer ne mogu pošteno i pošteno da pobede na izborima“, rekao je Tramp u ponedeljak u intervjuu za Americano Media.

Pojavljivanje pred sudom se takođe odvija u pozadini potencijalnih protesta. Neki visokoprofilni podržavaoci su koristili bodljikavu retoriku za glasovnu podršku. Sam Tramp je ohrabrio pristalice da se pridruže planiranom protestu u utorak u zgradi suda u Majamiju, gde se očekuje da će se predati vlastima.

Ne očekuje se da će Tramp biti podvrgnut pucnjavi, kaže osoba koja je upoznata sa situacijom. Generalno, agencije Ministarstva pravde, kao što su FBI i US Marshals Service, snimaju fotografiju za rezervaciju kao deo procesa hapšenja i fotografija se učitava u zajedničku bazu podataka za sprovođenje zakona.

Neke Trampove pristalice su takođe planirale da utovare autobuse za Majami iz drugih delova Floride, što je izazvalo zabrinutost za službenike za sprovođenje zakona koji se pripremaju za moguće nemire oko zgrade suda. Gradonačelnik Majamija Fransis Suarez rekao je da će grad biti spreman, a šef policije Manuel A. Morales rekao je da u centru grada može da se vidi od nekoliko hiljada do 50.000 demonstranata.

Među onima koji su stigli rano u utorak bio je dvojac otac-sin Florencio i Kevin Rodrigez, koji su došli u SAD pre petnaest godina kao tražioci azila bežeći od diktature na Kubi.

Noseći košulju na kojoj piše „Isus je moj spasitelj, Tramp moj predsednik“, mlađi Rodrigez, Kevin, rekao je da je moguće da je Tramp kriv za nezakonito zadržavanje poverljivih dokumenata. Ali on je doveo u pitanje pravičnost postupka u svetlu istraga drugih poverljivih informacija u vezi sa demokratama, uključujući bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton i predsednika Džoa Bajdena.

Klintonova nije optužena za slanje poverljivih informacija na privatni mejl server nakon što su istražitelji FBI zaključili da nije nameravala da prekrši zakon. Istraga o Bajdenu je i dalje otvorena, ali se nisu pojavili dokazi koji bi ukazivali na to da je postupio namerno – osnovna tvrdnja u optužnici protiv Trampa.

„Nikada ne napuštamo naše amigose — one koji vole ovu zemlju i našu slobodu“, dodao je Rodrigez, ističući Trampovo čvrsto protivljenje komunističkoj vladi Kube.

U publici je bila i ekstremno desničarska internet ličnost Anthime Gionet, koji je služio dvomesečnu zatvorsku kaznu zbog striminga video zapisa uživo dok je jurišao na Kapitol SAD. Gionet, poznatiji kao „Pečena Aljaska“, emitovao je uživo video svoje interakcije sa drugim ljudima dok su čekali da Tramp stigne.

Za razliku od njujorškog slučaja, gde su fotografi napravili slike Trampa mračnog lica za stolom odbrane u sudnici, pogled javnosti će biti ograničen. Kamere generalno nisu dozvoljene u saveznim sudovima, a sudija je u ponedeljak uveče zabranio novinarima da imaju telefone u zgradi.

Federalna velika porota u Vašingtonu je mesecima slušala svedočenje u slučaju dokumenata, ali ga je Ministarstvo pravde podnelo na Floridi, gde se nalazi Trampovo odmaralište Mar-a-Lago i gde su se dogodila mnoga od navodnih dela opstrukcije. Iako bi Tramp trebalo da se pojavi u utorak pred federalnim sudijama za prekršaje, slučaj je dodeljen sudiji Okružnog suda koju je on imenovao, Ejlin Kenon, koja je presudila u njegovu korist prošle godine u sporu oko toga da li bi spoljni specijalni upravnik mogao biti imenovan da pregleda oduzeta poverljiva dokumenta. Savezno žalbeno veće je na kraju poništilo njenu odluku.

Nejasno je koju odbranu će Tramp verovatno navesti dok slučaj bude napredovao. Dva njegova glavna advokata objavila su ostavku ujutru nakon podizanja optužnice, a beleške i sećanja drugog advokata, M. Evana Corcorana, se više puta citiraju u optužnom dokumentu od 49 stranica, što sugeriše da ga tužioci vide kao potencijalnog ključnog svedoka.

Tramp je rekao da želi da se pridruži svom pravnom timu, iako u ponedeljak nije bilo najava. Očekivalo se da će ga na suđenju zastupati Tod Blanš, advokat koji ga takođe brani u njujorškom slučaju, i advokat sa Floride Kris Kise, koji se pridružio Trampovoj štali advokata prošle godine. Prema pravilima okruga, optuženi moraju imati lokalnog advokata da bi se postupak pokrenuo.

Ministarstvo pravde otkrilo je u petak optužnicu koja Trampa tereti za 37 tačaka krivičnih dela, od kojih se 31 odnosi na namerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani. Ostale optužbe uključuju zaveru radi ometanja i lažne izjave.

U optužnici se navodi da je Tramp namerno zadržao stotine poverljivih dokumenata koje je poneo sa sobom iz Bele kuće u Mar-a-Lago nakon što je napustio predsedničku funkciju u januaru 2021. Materijal koji je čuvao, uključujući kupatilo, plesnu salu, spavaću sobu i tuš, je uključivao materijal o nuklearnim programima, odbrambenim i oružanim sposobnostima američkih i stranih vlada i „plan napada“ Pentagona, navodi se u optužnici. Informacije, ako bi bile otkrivene, mogle su da ugroze pripadnike vojske, poverljive ljudske izvore i metode prikupljanja obaveštajnih podataka, rekli su tužioci.

Osim toga, kažu tužioci, on je pokušao da opstruiše napore vlade da povrati dokumente, uključujući upućivanje ličnog pomoćnika Volta Naute — koji je optužen zajedno sa Trampom — da pomera kutije da ih sakrije, a takođe sugerisao svom advokatu da sakrije ili uništi dokumente tražena sudskim pozivom Ministarstva pravde.