EPS pred štrajkom: Sindikati posvađani, ali udruženi u nezadovoljstvu postupcima Vlade

EPS pred štrajkom: Sindikati posvađani, ali udruženi u nezadovoljstvu postupcima Vlade

Međusobno suprotstavljene grupe u reprezentativnom Sindikatu radnika Elektroprivrede Srbije planiraju da štrajkuju, nezadovoljne, svaka na svoj način, zbog aktuelnih dešavanja u preduzeću, piše Danas.

Krilo sindikata koje predvodi nekadašnji predsednik Milan Đorđević nezadovoljno je sastavom novog Nadzornog odbora EPS-a u kome nema svog predstavnika dok Sindikalna organizacija “Drinsko–limskih hidroelektrana”, krila Sindikata radnika EPS-a na čijem čelu je aktuelni predsednik Branko Krsmanović, od centrale traži saglasnost za štrajk u slučaju donošenja odluke o izdvajanju 11 hidroelektrana iz sastava preduzeća.

Inače, bez obzira na međusobne nesuglasice obe sindikalne grupacije se kategorično protive privatizaciji i podeli preduzeća, zatvaranju površinskih kopova uglja kao i otpuštanju zaposlenih.

Sindikat radnika EPS-a podeljen je na dve struje i obe pretenduju da imaju pravo na korišćenje imena te sindikalne organizacije oko čega se trenutno vodi spor pred nadležnim organima.

Sindikalna organizacija EPS Rudarskog basena “Kolubara” koja je lojalna nekadašnjem prvom čoveku Sindikata radnika EPS-a Milanu Đorđeviću je u petak 9. juna zbog “pogubnih odluka” resorne ministarke Dubravke Đedović, ujedno i predsednice Skupštine akcionara Elektroprivrede Srbije, donesenih po, kao se tvrdi, nalogu Vlade Srbije a koje za posledicu imaju “urušavanje EPS-a i direktno ugrožavaju zaposlene u preduzeću”, donela je odluku o stupanju u generalni štrajk, koja podrzumeva i obustavu rada.