Sjedinjene Države najavile Ukrajini novi paket vojne pomoći od 325 miliona dolara

Sjedinjene Države najavile Ukrajini novi paket vojne pomoći od 325 miliona dolara

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je u utorak novi paket vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara, koji uključuje dodatnu municiju i oklopna vozila.

Ukrajina će dobiti novi paket američke vojne pomoći u okviru mehanizma predsedničkih ovlašćenja za povlačenje, koji predviđa nabavku opreme i municije iz vojnih skladišta.

Novi paket uključuje „kritično važnu opremu protivvazdušne odbrane, dodatnu municiju za sisteme HIMARS, artiljerijske granate, protivtenkovsko oružje, oklopna vozila i drugu opremu neophodnu za jačanje ukrajinskih snaga na bojnom polju“.

Pentagon je posebno pojasnio da je reč o municiji za protivvazdušne raketne sisteme NASAMS, protivvazdušne sisteme Stinger i protivtenkovske sisteme Javelin, artiljerijske granate od 155 mm i 105 mm; 15 borbenih vozila pešadije Bredli i 10 oklopnih transportera Strajker, rakete TOV, protivtenkovski sistemi AT-4, više od 22 miliona metaka municije i granata za malokalibarsko oružje, eksplozivna terenska municija, taktičke bezbedne komunikacije i rezervni delovi i druga terenska oprema .

„Rusija je započela ovaj ničim izazvan rat protiv Ukrajine. Rusija može da ga okonča u svakom trenutku povlačenjem svojih trupa iz Ukrajine i zaustavljanjem svojih brutalnih napada na ukrajinske gradove i Ukrajince“, rekao je američki državni sekretar.

„Dok Rusija to ne učini, Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će zajedno podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno“, dodao je on.

Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini od početka invazije u punom obimu, prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane SAD, isključujući najnoviji paket, iznosi više od 39,7 milijardi dolara.

Ranije je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da će zapadne zemlje intenzivirati isporuku vojne pomoći Ukrajini za pomoć protivofanzivi Oružanih snaga Ukrajine.