Putin kaže da za sada nema potrebe za novom mobilizacijom

Putin kaže da za sada nema potrebe za novom mobilizacijom

Predsednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da za sada ne vidi potrebu za dodatnom mobilizacijom ljudi za borbu u Ukrajini, ali je rekao da sve zavisi od toga šta Rusija želi da postigne tamo i upitao je da li moskovske snage treba da pokušajte ponovo da zauzmete Kijev.

„Danas nema takve potrebe“, rekao je Putin na televizijskom sastanku ruskih ratnih dopisnika i vojnih blogera na pitanje o još jednoj mobilizaciji nakon što je prošle godine proglasio, kako je rekao, „delimičnu mobilizaciju“ 300.000 rezervista.

Putin je rekao da ministarstvo odbrane ne vidi potrebu za još jednim talasom mobilizacije.

„Neke javne ličnosti kažu da treba da dobijemo milion ili dva miliona“, rekao je Putin. „Zavisi šta želimo.

„Da se ​​vratimo tamo? Putin je rekao za Kijev, koji ruske trupe nisu uspele da zauzmu u ranim fazama onoga što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

Putin je takođe rekao da Rusija treba da se bori protiv neprijateljskih agenata i da poboljša svoju odbranu od napada duboko na sopstvenoj teritoriji, ali je rekao da nema potrebe da se sledi primer Ukrajine i da se proglasi vanredno stanje.

„Nema razloga da se u zemlji uvede neka vrsta posebnog režima ili vanrednog stanja“, rekao je Putin. „Danas nema potrebe za tako nešto.

Ukrajinska kontraofanziva velikih razmera počela je 4. juna i nije bila uspešna ni u jednoj oblasti, rekao je Putin i dodao da su ukrajinski ljudski gubici 10 puta veći od ruskih.

Ukrajina je izgubila preko 160 svojih tenkova i 25%-30% vozila isporučenih iz inostranstva, on, dok je Rusija izgubila 54 tenka.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri njegove tvrdnje.

Putin je takođe rekao da je Ukrajina namerno pogodila branu Kahovka 6. juna raketama HIMARS koje su isporučile Sjedinjene Države, korak za koji je rekao da je takođe ometao kontraofanzivne napore Kijeva.

Ruski ciljevi u Ukrajini mogu se razvijati sa situacijom, ali njihov osnovni karakter se neće promeniti, rekao je Putin.