Vašington će Kijevu dati metke sa osiromašenim uranijumom

Vašington će Kijevu dati metke sa osiromašenim uranijumom

SAD su spremne da daju zeleno svetlo za isporuke granata sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu uprkos zabrinutosti da bi takva municija mogla imati dramatičan negativan uticaj na životnu sredinu i javno zdravlje, objavio je Volstrit džornal u utorak, pozivajući se na izvore.

Prema jednom visokom američkom zvaničniku koji je razgovarao sa agencijom, „izgleda da nema većih prepreka za odobravanje municije“, a interna razmatranja o ovom pitanju traju već nekoliko nedelja.

Pentagon smatra da su kontroverzne granate pogodne za tenkove M1 Abrams koje je Vašington obećao Ukrajini ranije ove godine, ali se očekuje da će stići tek ove jeseni, navodi se u izveštaju. Dodaje se da ova vrsta municije ima veoma visoke mogućnosti proboja oklopa i da bi Kijevu mogla dati podsticaj u tenkovskim bitkama sa Rusijom.

Međutim, neki zvaničnici u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena su navodno istakli da upotreba takve municije može predstavljati ozbiljne rizike po životnu sredinu i zdravlje.

Ukoliko SAD odobre granate sa osiromašenim uranijumom za Ukrajinu, to će uslediti nakon ranijeg poteza Velike Britanije, koja je najavila slične isporuke u martu. U to vreme, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi opisao je ovu vrstu municije kao „prilično uobičajenu”, dodajući da je bila u upotrebi „decenijama”.

Odluka Velike Britanije je, međutim, izazvala bes u Moskvi, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da će isporuka „odvesti ovu eskalaciju u novu i veoma ozbiljnu fazu“. Ruska ambasada u Londonu optužila je SAD i njihove saveznike da su spremni da Ukrajinu pretvore u „ne samo antirusko vojno strelište, već i radioaktivnu deponiju“.

Nakon objave Velike Britanije, ruski predsednik Vladimir Putin je signalizirao da će Moskva odgovoriti postavljanjem taktičkog nuklearnog oružja u susednu Belorusiju. On je napomenuo da se u tom pogledu akcije Moskve ne razlikuju od akcija SAD, koje imaju nuklearno oružje raspoređeno u pet evropskih zemalja.