Studija otkriva nove uvide u povezanost ljudskog mozga i creva

Studija otkriva nove uvide u povezanost ljudskog mozga i creva

Pionirska studija koju su sproveli istraživači na Institutu za istraživanje mozga Laureate (LIBR) u Tulsi, Oklahoma, napravila je značajan napredak u razumevanju neuhvatljive veze između creva i mozga, složenog odnosa koji je dugo zbunjivao naučnike zbog poteškoća u pristupu unutrašnjost tela. Studija, „Parieto-okcipitalni ERP indikatori mehanosenziranja creva kod ljudi“, pojavljuje se u Nature Communications.

Istraživački tim je uspešno naveo učesnike da progutaju minimalno invazivnu vibrirajuću kapsulu kako bi izmerili nervne odgovore tokom gastrointestinalne stimulacije, pružajući novi pristup proučavanju ove zamršene veze. Kapsulu je razvio Vibrant Ltd. Učesnici u studiji uključivali su zdrave odrasle muškarce i žene dobrovoljce uzrasta 18-40 godina.

Istraživači su otkrili da su volonteri mogli da osete stimulaciju vibrirajuće kapsule pod dva uslova: normalan i pojačan. Stanje poboljšane stimulacije dovelo je do poboljšane perceptivne tačnosti, bržeg otkrivanja stimulacije i smanjene varijabilnosti u vremenu reakcije, što ukazuje na potencijal za proučavanje ove metode u različitim kliničkim populacijama. Ovo je značajan napredak jer pokazuje izvodljivost ovog novog pristupa proučavanju osećaja creva.

Istraživači su takođe otkrili „želudačni evocirani potencijal“, kasni nervni odgovor u određenim oblastima mozga posebno izazvan stimulacijom kapsule. Ovi neuralni odgovori su se povećali u amplitudi u zavisnosti od intenziteta stimulacije i bili su u značajnoj korelaciji sa tačnošću percepcije. Ovo otkriće pruža novi način za merenje i razumevanje neuronskih procesa koji upravljaju vezom creva i mozga.

„Uspeli smo da lokalizujemo većinu stimulacija kapsulama na gastroduodenalne segmente digestivnog trakta koristeći rendgenske snimke abdomena“, rekao je dr Sahib Kalsa, psihijatar i neuronaučnik u LIBR-u, i viši autor studije. „Ovo otkriće je ključno jer pruža preciznije razumevanje odakle potiču ove interakcije između creva i mozga.“

„Potencijalne kliničke implikacije za rezultate ove studije su značajne“, rekao je dr Kalsa. „Metoda vibrirajuće kapsule mogla bi da transformiše klinički pristup poremećajima interakcije creva i mozga, uključujući poremećaje u ishrani i određene gastrointestinalne poremećaje kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili funkcionalna dispepsija.“

Dr Khalsa je nastavio: „Ovo bi obezbedilo preko potreban alat za procenu osećaja creva u ovim uslovima i moglo bi da dovede do personalizovanijih i efikasnijih strategija lečenja. Takođe otvara mogućnost identifikacije perceptivnih ili bioloških medijatora uspešnog lečenja, koji bi mogli služe kao prediktivni markeri za buduće terapijske intervencije.“

Istraživački tim je predvodio stariji autor Sahib Khalsa, MD, Ph.D., direktor kliničkih operacija na Laureat Institutu za istraživanje mozga i vanredni profesor na Oklei College of Health Sciences na Univerzitetu u Tulsi. Koautori studije su bili Ahmad Majeli, dr. i Obada Al Zoubi, dr. koji su bili dr. student i postdoktorant iz LIBR-a na početku projekta.