Nova studija povezuje kontracepcijske pilule i depresiju

Nova studija povezuje kontracepcijske pilule i depresiju

U globalnoj perspektivi, depresija je vodeći uzrok lošeg zdravlja i invaliditeta. Više od 264 miliona ljudi je pogođeno, a najmanje 25 procenata svih žena i 15 procenata svih muškaraca doživljava depresiju koja zahteva lečenje u nekom trenutku tokom svog života.

Mogućnost da kontracepcijske pilule mogu negativno uticati na mentalno zdravlje, pa čak i dovesti do depresije, dugo se raspravlja. Iako mnoge žene odlučuju da prestanu da koriste kontracepcijske pilule zbog uticaja na njihovo raspoloženje, do sada slika koja je proizašla iz istraživanja nije bila jasna. Ova studija, koja je sada objavljena u Epidemiologi and Psichiatric Sciences, jedna je od najvećih i najširih do sada, prateći više od četvrt miliona žena iz UK Biobank od rođenja do menopauze.

Istraživači su prikupili podatke o korišćenju kontraceptivnih pilula od strane žena, vremenu kada im je prvi put dijagnostikovana depresija i kada su prvi put iskusile simptome depresije, a da nisu dobile dijagnozu. Proučavana metoda kontracepcije su kombinovane kontraceptivne pilule, koje sadrže progestogen, jedinjenje koje liči na hormon progesteron, i estrogen.

Progestagen sprečava ovulaciju i zgušnjava sluz grlića materice kako bi sprečio spermatozoide da uđu u matericu, dok estrogen razređuje sluznicu materice kako bi ometao implantaciju oplođenog jajeta.

„Iako kontracepcija ima mnoge prednosti za žene, i lekari i pacijenti treba da budu obavešteni o nuspojavama identifikovanim u ovom i prethodnim istraživanjima“, kaže Therese Johansson sa Odeljenja za imunologiju, genetiku i patologiju Univerziteta Upsala, jedan od istraživača. vodeći studiju.

Prema studiji, žene koje su počele da koriste kontracepcijske pilule kao tinejdžerke imale su 130 odsto veću incidencu simptoma depresije, dok je odgovarajući porast među odraslim korisnicima bio 92 odsto.

„Snažan uticaj kontraceptivnih pilula na tinejdžerke može se pripisati hormonskim promenama izazvanim pubertetom. Kako su žene u toj starosnoj grupi već doživele značajne hormonske promene, one mogu biti prijemčivije ne samo na hormonske promene već i na druga životna iskustva, “, kaže Johanson.

Istraživači su takođe mogli da vide da je povećana incidencija depresije opala kada su žene nastavile da koriste kontraceptivne pilule nakon prve dve godine. Međutim, tinejdžeri koji koriste kontraceptivne pilule i dalje su imali povećanu incidencu depresije čak i nakon prestanka upotrebe pilula, što nije primećeno kod odraslih korisnika kontraceptivnih pilula.

„Važno je naglasiti da većina žena dobro podnosi spoljne hormone, a da pritom ne utiče na raspoloženje, pa su kombinovane kontraceptivne pilule odlična opcija za mnoge žene. žene, uključujući rak jajnika i rak materice. Međutim, određene žene mogu imati povećan rizik od depresije nakon što počnu da koriste kontraceptivne pilule.“

Nalazi studije ukazuju na potrebu da zdravstveni radnici budu svesniji mogućih veza između različitih sistema u telu, kao što su depresija i upotreba kontraceptivnih pilula. Istraživači zaključuju da je važno da zdravstveni radnici informišu žene koje razmišljaju o korišćenju kontraceptivnih pilula o potencijalnom riziku od depresije kao nuspojave leka.

„Pošto smo u ovoj studiji istraživali samo kombinovane kontraceptivne pilule, ne možemo da izvlačimo zaključke o drugim kontraceptivnim opcijama, kao što su mini pilule, kontraceptivni flasteri, hormonske spirale, vaginalni prstenovi ili kontraceptivni štapići. U budućoj studiji planiramo da ispitamo različite formulacije i Naša ambicija u poređenju različitih metoda kontracepcije je da damo ženama još više informacija kako bismo im pomogli da donesu odluke na osnovu dobrog informisanja o svojim opcijama kontracepcije“, kaže Johanson.