Male, specifične subpopulacije neurona hipotalamusa igraju glavnu ulogu u regulisanju tiroidnog sistema

Male, specifične subpopulacije neurona hipotalamusa igraju glavnu ulogu u regulisanju tiroidnog sistema

Regulacija nivoa tiroidnih hormona (TH) je složena pojava na više nivoa. Paraventrikularno jezgro (PVN) hipotalamusa (region mozga koji kontroliše nevoljni nervni sistem) identifikovano je kao direktni regulator tirotropina (hormona koji luči hipofiza i koji reguliše proizvodnju tiroidnih hormona). PVN je ključni regulator nivoa TH, integrišući više sistema signalizacije.

Sada, po prvi put, istraživači sa Bostonskog univerziteta Chobanian & Avedisian School of Medicine, pokazali su da osim što su kritični za regulisanje nivoa hormona štitaste žlezde, neuroni tireotropin-oslobađajućeg hormona (TRH) igraju glavnu ulogu u odgovoru na gladovanje i težinu gubitak.

Da bi testirali ovu funkciju, istraživači su koristili hemogenetski pristup (inženjering proteinskih receptora da reaguju na ranije neprepoznate male molekule) da bi stimulisali ili inhibirali specifične neuronske populacije. Oni su ubrizgali eksperimentalni model sa adeno-asociranim virusom (AAV) koji kodira za mutantni receptor aktiviran isključivo egzogenim jedinjenjem u određene oblasti mozga.

Povezujući ovu proceduru sa genetski modifikovanim eksperimentalnim modelima, istraživači su uspeli da kontrolišu aktivnost TRH neurona u paraventrikularnom jezgru hipotalamusa i neurona proteina/neuropeptida I (AgRP/NPI) vezanog za agouti u arkuatnom jezgru hipotalamusa. .

„To nam je omogućilo da pokažemo da supresija TRH neurona i aktivacija neurona AgRP/NPI igraju glavnu ulogu u odgovoru organizma na negativnu energetsku ravnotežu, kao što je post“, objasnio je odgovarajući autor Anthoni Hollenberg, MD, John Vade profesor medicine i predsjedavajući u školi.

Prema istraživačima, kontrolisanjem aktivnosti ovih neurona mogli su da promene ceo endokrini sistem vezan za štitnu žlezdu. „Dublje ispitivanje ovih nalaza dovešće do novih saznanja sa potencijalnom primenom na metaboličke bolesti i bolesti povezane sa štitnom žlezdom, kao što su gojaznost i centralni hipotiroidizam“, dodaje Holenberg, koji je takođe glavni lekar u Bostonskom medicinskom centru.