IKEA se fokusira na dizajn enterijera dok AI menja strategiju prodaje

IKEA se fokusira na dizajn enterijera dok AI menja strategiju prodaje

IKEA obučava radnike u kol centrima da postanu savetnici za dizajn enterijera, jer švedski gigant nameštaja ima za cilj da ponudi više usluga za poboljšanje doma i ručne upite kupaca botu sa veštačkom inteligencijom zvanom Bili, preneo je Rojters.

U aprilu je IKEA proširila svoje usluge dizajna enterijera na Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, nakon prethodnih lansiranja u delovima Evrope, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugde. U Velikoj Britaniji, kupci plaćaju 25 funti (31,44 dolara) za video poziv sa savetima o dizajnu enterijera u trajanju od 45-60 minuta i listu predloženih proizvoda, a mogu da plate 125 funti za tri konsultacije o dizajnu radnog prostora, tlocrt i 3D vizuelni prikaz.

Ingka kaže da je obučila 8.500 radnika u kol centrima za savetnike za dizajn enterijera od 2021. godine, dok je Billie – lansirana iste godine sa imenom inspirisanim IKEA-inim asortimanom Billi polica za knjige – obradila 47% upita klijenata pozivnim centrima u poslednje dve godine.

„Posvećeni smo jačanju zapošljivosti saradnika u Ingki, kroz cjeloživotno učenje i razvoj i prekvalifikaciju, i ubrzanju otvaranja novih radnih mjesta,“ rekla je Ulrika Biesert, globalni menadžer za ljude i kulturu u Ingka Group.

Upitan da li će povećana upotreba veštačke inteligencije verovatno dovesti do smanjenja broja zaposlenih u kompaniji, Bisert je rekao: „To nije ono što trenutno vidimo“.

Prodaja proizvoda i usluga putem telefona ili video zapisa preko Ingkinog udaljenog kanala za dizajn enterijera iznosila je 1,3 milijarde evra (1,40 milijardi dolara) prihoda u Ingkinoj finansijskoj 2022. godini – 3,3% ukupnog prihoda. Ingka grupa je rekla za Rojters da ima za cilj da poveća taj udeo na 10% do 2028. godine kao deo napora da se privuče budućim kupcima generacije Z.

Poređenja radi, onlajn prodaja proizvoda preko IKEA-ine veb stranice, koja je u vlasništvu Ingke, iznosila je oko 9,9 milijardi evra, ili 25% ukupne prodaje u Ingkinoj finansijskoj godini koja se završava 31. avgusta 2022.

Ulaganje u digitalne usluge, dok IKEA kreće u ekspanziju od 2 milijarde evra u Sjedinjenim Državama, u skladu je sa konkurentskim Vaifair-om, koji je prošlog meseca pokrenuo „Digital Design Studio“ – kiosk u prodavnici gde kupci mogu da eksperimentišu sa stilovima nameštaja i raspored u digitalnom prikazu sobe.

„Nije iznenađujuće što se IKEA sada fokusira na virtuelne kanale prodaje – ako ništa drugo, iznenađenje je to što je to kasnije nego što je moglo biti“, rekla je Džoselin Poli, pravnica za tehnologiju i ko-šef tima maloprodajnog sektora u Govling VLG u Londonu.

Ove virtuelne usluge zahtevaju značajna ulaganja, rekla je ona, kako bi se osiguralo da se boje, teksture i veličine artikala tačno odražavaju i da bi se povrat minimizirao.