Smanjenje i zagrevanje dubokih okeanskih voda Antarktika ima „dalekosežne posledice“ po globalnu klimu

Smanjenje i zagrevanje dubokih okeanskih voda Antarktika ima „dalekosežne posledice“ po globalnu klimu

Duboka okeanska voda na Antarktiku se zagreva i smanjuje alarmantnom brzinom sa značajnim posledicama po globalnu klimu i svetske okeane, prema novom istraživanju koje uključuje Univerzitet Sautempton.

Antarktička dna voda je najhladnija, najgušća vodena masa na planeti, i igra ključnu ulogu u regulisanju sposobnosti okeana da skladišti toplotu i hvata ugljenik; Okean je apsorbovao 90 procenata globalnog zagrevanja izazvanog ljudima i skoro trećinu dodatnog ugljenika oslobođenog od početka industrijske revolucije.

Nova studija, objavljena danas u časopisu Nature Climate Change, predstavlja dokaze posmatranja iz Vedelovog mora na Antarktiku koji pokazuju da su se ove vode smanjile za 20 procenata u poslednjih 30 godina, dok su se pliće vode zagrevale pet puta većom brzinom od ostalih. globalnog okeana.

Istraživanje Britanskog antarktičkog istraživanja (BAS) i Univerziteta u Sautemptonu je prvi opservacijski dokaz da dugoročne promene vetrova i morskog leda utiču na proizvodnju vode na dnu u Vedelovom moru – jednom od najvećih proizvođača guste vode na dnu .

Dr Alesandro Silvano sa Univerziteta u Sautemptonu, koji je koautor studije, kaže: „Smanjenje dubokih voda na Antarktiku može imati dalekosežne posledice, od smanjenja sposobnosti okeana da apsorbuje ugljenik povezan sa ljudskim aktivnostima. na smanjenje snabdevanja kiseonikom ambisalnim vodama, utičući na duboke ekosisteme.“

„Nekada smo mislili da se promene u dubokom okeanu mogu dogoditi samo tokom vekova. Ali ova ključna zapažanja iz Vedelovog mora pokazuju da se promene u mračnom ponoru mogu desiti tokom samo nekoliko decenija.“

Koristeći decenijama posmatranja sa broda, uz satelitske podatke, tim je otkrio da ove vode opadaju u zapremini u poslednjih 30 godina. Merenja su rezultat brojnih naučnih putovanja do Vedelovog mora, merenjem temperature i slanosti okeana od površine do morskog dna.

Dr Povl Abrahamsen, fizički okeanograf na BAS-u i koautor, kaže: „Kao deo našeg dugoročnog praćenja, pokušavamo da istražimo ove delove svake jedne ili dve godine. Godišnja ili dvogodišnja merenja su potrebna da bismo razdvojili kratkoročne promene u odnosu na dugoročne trendove zagrevanja, i stoga bolje razumeti uzroke oba. Neki od ovih delova su prvi put posećeni još 1989. godine, što ih čini nekim od najsveobuhvatnijih regiona u Vedelovom moru.“

Nova studija je otkrila da su vode na dnu koje se skupljaju rezultat usporavanja formiranja morskog leda.

Obično, jaki vetrovi guraju novoformirani led dalje od police, stvarajući otvorene površine za stvaranje većeg broja leda. Ali slabljenje vetrova u blizini ledene police Filchner-Ronne u južnom Vedelovom moru smanjilo je veličinu ovih praznina u ledenom pokrivaču mora, što je dovelo do usporavanja formiranja novog leda.

Kako se novi led formira, on ostavlja za sobom so, doprinoseći stvaranju hladne i slane Antarktičke donje vode. Nedostatak ovih slanih voda na polici izazvao je smanjenje donjih voda.

Istraživači su otkrili interakciju između velikih atmosferskih obrazaca, povezujući odgovore u tropskom Pacifiku sa Južnim okeanom. Promene u ovim obrascima izazvale su promene u vetrovima preko Južnog okeana, što je rezultiralo smanjenjem severnih vetrova preko Vedelovog mora, a zauzvrat smanjenjem formiranja morskog leda.

Promene su posledica prirodne varijabilnosti sistema, iako se u budućnosti predviđaju potencijalno jače promene.

Nalazi dolaze kao i sa drugim nedavnim visokoprofilnim nalazima koji pokazuju slična smanjenja pridnene vode koja dolazi iz Rosovog mora, kao i modelirani budući kolaps u pridnim vodama; oba zbog ubrzanog topljenja antarktičkih ledenih polica.

Dr Shenjie Zhou, vodeći autor studije i fizički okeanograf na BAS-u, kaže: „Ovi rezultati pokazuju koliko je ovaj region, posebno antarktička ambisalna cirkulacija koja je ključni regulator globalne klime, osjetljiv na klimatske promjene koje se dešavaju. kako na daljinu tako i lokalno. On naglašava složenu interakciju između atmosfere i morskog leda koji treba da bude pravilno predstavljen u klimatskim modelima kako bismo sa sigurnošću predvideli kako bi mogao reagovati u budućnosti.“