Nova dijagnostička platforma koristi nanotehnologiju i mašinsko učenje za brzu identifikaciju zaraznih bolesti

Nova dijagnostička platforma koristi nanotehnologiju i mašinsko učenje za brzu identifikaciju zaraznih bolesti

Zarazne bolesti i respiratorne infekcije posebno su vodeći uzrok globalne smrtnosti. Kao takva, postoji hitna potreba za brzim, širokim dijagnostičkim alatima koji mogu rano otkriti ove bolesti, nešto što trenutno ne postoji. Da bi rešila ove probleme, laboratorija profesora bioinženjeringa Univerziteta McGill Sara Mahshid razvila je platformu za otkrivanje sve u jednom (KolorEKS) koja može da isporuči rezultate testa za samo 13 minuta.

Za upotrebu na lokacijama na kojima se ljudi okupljaju, kao što su bolnice, škole i aerodromi, testovi se sprovode uzimanjem uzorka pljuvačke (nema potrebnih briseva) i prenošenjem na mikrofluidni uređaj koji zatim koristi mašinsko učenje za automatsko snimanje mikroskopskih slika uzorak. Te slike se šalju aplikaciji za mobilni telefon koja dekodira podatke u rezultat testa.

„Pošto ćemo verovatno videti više pandemija u budućnosti, naša laboratorija ima za cilj da izgradi prenosive, jeftine tehnologije sa praktičnim kliničkim rezultatima za upotrebu u okruženjima sa niskim resursima, kod kuće ili u zajednici“, kažu Mahšid i njeni studenti, Dr. kandidati Tamer Abdel Fatah i ​​Mahsa Jalali, koautori rada nedavno objavljenog u Nature Nanotechnologi

„Pokazalo se da ova platforma ima stopu tačnosti od 95 odsto, uporedo sa kvantitativnim PCR-om kada je u pitanju testiranje na COVID korišćenjem uzoraka pljuvačke, potencijalno je vredan alat za praćenje novih virusnih infekcija, varijanti, pa čak i bakterija. Zahvaljujući svojoj dostupnosti, broj testova koji se izvode može se povećati, što bi potencijalno dovelo do rane dijagnoze koja bi mogla spasiti živote i obuzdati širenje respiratornih bolesti na globalnom nivou“, dodaje Mahshid, koji je i kanadski istraživački predsjedavajući za nano-biosensing uređaje.