Kipar ostaje pri principijelnom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova

Kipar ostaje pri principijelnom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova

Srbija visoko ceni principijelan stav Kipra kada je reč o nepriznavanju nelegalne i samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević posle razgovora sa ministrom odbrane Kipra Mihalisom Jorgalasom sa kojim se sastao u okviru zvanične posete toj zemlji, piše Sputnik.

Ističući da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Jorgalas je naveo da su nedavni sukobi između policije i etničkih Srba na Kosovu, izazvani pokušajima Prištine da nasilno pristupi opštinskim zgradama, izvor velike zabrinutosti.

„Pozivamo na deeskalaciju i nastavak učešća u konstruktivnom dijalogu predvođenom od strane Evropske unije“, rekao je on.

Vučević je ocenio da je nivo saradnje u oblasti odbrane dve zemlje na visokom nivou, ali da ima prostora za njeno unapređenje.

Jorgalas je izrazio uverenje da će današnji razgovori i konsultacije produbiti odbrambenu i vojnu saradnju dve zemlje u bliskoj budućnosti,saopštiloje Ministarstvo odbrane.

„Odbrambena industrija Srbije pružila je vrednu podršku našim oružanim snagama. Ova saradnja se zasniva na međusobnom poverenju i doprinosi našim ukupnim bilateralnim odnosima. Sutra ćemo imati priliku da obiđemo našu poslednju nabavku iz Srbije, artiljerijski sistem NORA“, naveo je on.