Posle izbornog vatrometa i pesme, trka za brojem 41 u crnogorskoj skupštini

Posle izbornog vatrometa i pesme, trka za brojem 41 u crnogorskoj skupštini

Posle vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u štabovima ključnih takmaca, poruke su bile gotovo iste. Teoretski, zbrajanjem mandata, Crna Gora bi vrlo brzo mogla da dobije novu vladu – kako je u praksi.

U Crnoj Gori su juče održani vanredni parlamentarni izbori , i prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje, najviše glasova dobio je Pokret „Evropa sad“, koji je osvojio 24 mandata, a potom koalicija – okupljena oko DPS-a 21 mandat.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koju čine tri stranke nekadašnjeg DF-a osvojila je 13 mandata, a koalicija Demokrata i URA, 11.

Danas, ništa zvanično o novoj skupštinskoj većini, ni javno, ali se verovatno uveliko razgovara o mogućim koalicijama i saradnji , kompromisima i dostizanju potrebnog broja od barem 41 poslanika za parlamentarnu većinu. Jer je jasno da niko, samostalno ne može da formira 44. Vladu Crne Gore.

Na više mesta u Podgorici sinoć je vatromet parao nebo, odjekivali aplauzi i pesma. Posle izbora, u štabovima ključnih takmaca, poruke su bile gotovo iste.

„Ovo je velika pobeda za Pokret Evropa sad i za našu listu, od statusa vanparlantarne stranke smo za manje od godinu dana postali najveća stranka u Crnoj Gori“, poručio je Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad.

“Bez koalicije “Zajedno”, nema stabilne,r eformske, evropske vlade“, rekao je Danijel Živković, lider koalicije “Zajedno” (DPS,SD, DUA,LP).

„Izuzetno smo zadovoljni rezultatom. Nikakve dileme nema da ne da nema vlade bez nas nego da će ova koalicija biti glavna okosnica buduće Vlade Crne Gore“, uveren je Dritan Abazović iz koalicije „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji”.

Od jutros se, verovatno razmišlja o koraku, koji se očekuje prvo od Pokreta Evropa sad, kao najuspešnijem na ovim izborima. Još ranije oni su jasno poručili da nikakav savez neće praviti sa DPS-om i URA.

“Moramo videti ko se slaže sa našim programskim principima, ko su ti ljudi koji hoće da sprovedu „Evropa sad 2″ program, koji hoće da CrnaGora što pre uđe u Evropsku uniju, koji hoće da izgradimo ovu državu, infrastrukturu za sedam godina, znači, mi imamo sedam godina da završimo svu infrastrukturu. Ko je taj ko hoće to da pomogne, taj proces“, kaže Spajić.

Koalicioni kapacitet Pokreta Evropa sad, prema oceni bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, trebalo bi iskoristiti stvaranjem saveza sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore“ i manjinskih stranaka, a ne dozvoliti da URA bude ponovo tas na vagi, jer se to već pokazalo kao loše.

Za koaliciju koja je iznela pobedu i smenu režima Mila Đukanovića, pre tri godine, dogovor sa svima, osim sa DPS-om je moguć, a polazište za pregovore su evropski put Crne Gore, njena stabilnost i razvoj.

”Ja mislim da je Zdravko Krivokapić, koji je primenio jednu pogrešnu formula 2020. godine ostavljajući van vlasti predstavnike srpskog naroda, da verovatno sa jednim većim političkim iskustvom danas posmatra kako formirati stabilnu vladu. Nema stabilne vlade u Crnoj Gori bez političkih predstavnika srpskog naroda“, kaže Andrija Mandić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Teoretski, zbrajanjem mandata, Crna Gora bi zaista vrlo brzo mogla da dobije novu vladu.

“Tu zbrajam Evropu sad, Nova srpska demokratija i DNP kao koalicija, nastala nakon prestanka DF-a, Demokrate i URA, SNP, ako uđe, Leposavić, ako uđe, ali svakako, to su, kada se sabere, 47 do 49 mandata“, kaže analitičarka Snežana Jonica.

Vremenska ograničenja su jasna – u roku od 15 dana po proglašenju izbornih rezulta, konstituiše se skupština, a u narednih 30 predsednik države bi morao da predloži mandatara nove vlade.

Možda ovoga puta, u tom procesu ne bude iznenađenja i preokreta, a to bi, već, bilo iznenađenje – za građane Crne Gore.