SAD planiraju evakuaciju Amerikanaca sa Tajvana – mediji

SAD planiraju evakuaciju Amerikanaca sa Tajvana – mediji

Usred rastućih tenzija sa Kinom, SAD pripremaju planove za evakuaciju svojih građana na Tajvanu, izvestio je u ponedeljak The Messenger. Ukoliko bi na ostrvu izbio sukob, desetine hiljada Amerikanaca bi moglo da se nađe u zamci.

Proces planiranja je u toku najmanje šest meseci, ali se „zagrejao u poslednja dva meseca“, rekao je „viši američki obaveštajni zvaničnik“ za novinski sajt. Zvaničnik je dodao da je „povećan nivo napetosti“ pokrenuo pripreme.

Drugi izvor je rekao da je ruska vojna operacija u Ukrajini primorala SAD da razmotre svoje aranžmane na Tajvanu, što bi verovatno predstavljalo žarište za bilo kakvu konfrontaciju između SAD i Kine.

SAD su evakuisale većinu osoblja svoje ambasade iz Kijeva dve nedelje pre nego što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, nakon što su nekoliko meseci upozoravale američke građane da napuste zemlju komercijalnim putem.

Američki Stejt department nije upozorio Amerikance da ne putuju na Tajvan i trenutno označava ostrvo sa najnižim od svoja četiri nivoa savetovanja za putovanja. Prema izvorima The Messenger-a, o izradi planova evakuacije se ćuti „jer je to osetljiva tema za tajvansku vladu“.

Iako Stejt department nije komentarisao izveštaj, zvaničnik ministarstva je rekao da tajnost nije neobična, jer „čak i razgovor o [planu evakuacije] pokreće ljude da misle da se nešto možda dešava čak i ako je to samo mudro planiranje.

Od 2019. godine, više od 80.000 Amerikanaca živi na Tajvanu. Geografski faktori bi otežali evakuaciju ovih ljudi, rekao je jedan izvor, objašnjavajući da su mnoge tačke na ostrvu povezane jednim putevima koji prolaze kroz tunele i da bi evakuacioni brodovi morali da se probijaju kroz vojne flote koje se kreću prema Tajvanu.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena zauzela je sve neprijateljskiji stav prema Pekingu od 2021. godine, više puta etiketirajući Kinu kao najvećeg američkog konkurenta, istovremeno proširujući vojnu aktivnost SAD u regionu. Pored potpisivanja novih vojnih i ekonomskih sporazuma sa azijskim saveznicima, predsednik je slao američke ratne brodove kroz Tajvanski moreuz skoro svakog meseca otkako je preuzeo dužnost. Kina ove takozvane vežbe „slobode navigacije“ smatra provokacijama i obično odgovara sopstvenim vojnim vežbama.

Bajden je takođe u četiri odvojena navrata rekao da će odgovoriti vojnom silom ako Peking pokuša nasilno da ponovo ujedini Tajvan sa kopnom Kine. Peking je žestoko osudio ove izjave kao kršenje dugogodišnje politike SAD priznavanja, ali ne i odobravanja, njenog suvereniteta nad ostrvom.