Naučnici zbunjeni napadima kitova ubica kod Španije

Naučnici zbunjeni napadima kitova ubica kod Španije

Grupe kitova ubica naletele su na stotine malih čamaca kod obale Španije poslednjih godina u „zastrašujućem“ ponašanju koje je zbunilo naučnike.

„Oni su direktno napali kormilo, ne plivajući oko čamca, ne igrajući se ni sa čim“, rekao je Fridrih Somer za AFP prisećajući se kako su njegovu jedrilicu Mufet ranije ove godine oštetila „tri ili četiri“ kita ubice.

„Naleteli su punom brzinom na kormilo“, rekao je nemački mornar za AFP dok je čekao da njegovo plovilo bude popravljeno u Barbateu, primorskom gradu u južnoj španskoj provinciji Kadiz.

Rafael Peči, upravnik brodogradilišta u kojem se remontuje, već je zauzet popravkom još jedne jedrilice koju su napali kitovi ubice, takođe zvani orke.

Potpuno je izgubilo kormilo“, rekao je on, pokazujući na oštećeni deo plovila.

Na glavnoj plaži Barbate, jarbol jedrilice koji je potonuo nakon što su ga ubili kitovi nabili početkom maja viri iz vode, podsećajući na opasnost sa kojom se brodovi suočavaju.

Napadi su počeli 2020. godine i odvijali su se uglavnom između Kadiza i luke Tanger u severnom Maroku, u blizini Gibraltarskog moreuza.

Kitove ubice privlači u ove vode prisustvo njihovog omiljenog plena — plavoperajne tune koja migrira kroz Gibraltarski moreuz da bi se razmnožavala u toplijem Mediteranu.

Do sada ove godine, španska obalska straža zabeležila je 28 „interakcija” između orka i jedrilica.

Između 2020. i 2022. bilo je skoro 500 takvih susreta, prema podacima koje je objavila radna grupa Atlantic Orca, poznata po svojoj španskoj skraćenici GTOA, koja istražuje orke u regionu.

Hose Luis Garsija Varas, koji vodi program za okeane u VVF Španiji, rekao je za AFP da se „veoma malo zna o uzrocima ovih interakcija“.

Jedna teorija je da je kit ubica, kršten Gledis, imao lošu naletu sa čamcem u prošlosti i sada uči druge kitove ubice da napadaju brodove zauzvrat.

Gladis je matrijarh grupe kitova ubica koja je okrivljena za nekoliko napada čamcima.

Priče i video snimci o napadima su naširoko podeljeni na društvenim mrežama, pretvarajući orku u mem.

Kitovi ubice „su grupno orijentisani, veoma su inteligentni i sposobni su da prenose znanje usmeno“, rekao je Garsija Varas.

Vrsta živi, lovi i kreće se u veoma blisko povezanim porodičnim mahunama.

Pokazalo se da ove čvrsto povezane grupe koje predvode matrijarh u nekim populacijama imaju svoje dijalekte specifične za mahune.

Marija Dolores Iglesijas, šef ekološke grupe Agrupacion Voluntarios de Trafalgar, veruje da je Gladis umrla i da su njeni potomci nastavili sa napadima iz besa.

Jedna od Gledisovih unuka pokazala je „bes“ u svojim susretima sa čamcima, dodao je Iglesijas.

Ali Renaud de Stefanis, biolog iz španske grupe za zaštitu prirode CIRCE, koji istražuje susrete čamcima, rekao je da bi oni mogli biti oblik „igre“.

„Nemamo konačan zaključak“, rekao je on.

De Stephanis postavlja uređaje za praćenje kitova ubica koji će omogućiti vlastima da ih lociraju i nadamo se da minimiziraju njihov susret sa čamcima.

Kitovi ubice mogu meriti do devet metara (30 stopa) i težiti do šest tona kao odrasli.

Iako svi njihovi sudari sa čamcima ne dovode do oštećenja, često je to vitalni deo koji je uništen poput kormila ili jarbola.

„To je prilično zastrašujuće“, napisala je Ejpril Bojes na svom Instagram nalogu nakon što su njen brod napali kitovi ubice dok je prelazila sa portugalskih Azorskih ostrva na Gibraltar.

„Ugasili smo motor i čekali, počeli su da udaraju u kormilo neprekidno više od sat vremena“, rekla je ona, postavljajući i video na kojem se vidi kako članovi posade uklanjaju vodu iz čamca kako bi sprečili da potonu.