Evropska komisija ukida zabranu uvoza 12 grupa robe iz Ukrajine

Evropska komisija ukida zabranu uvoza 12 grupa robe iz Ukrajine

Evropska komisija je 5. juna produžila ograničenja na uvoz šest vrsta ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, ukinuvši umesto toga zabranu na uvoz ostalih 11-12 grupa robe.

„Smatramo da nas je Evropska komisija saslušala 5. juna, kada su ograničenja produžena, produžena su samo za šest vrsta proizvoda i ukinuta za ostalih 11 ili 12 grupa proizvoda“, rekao je potpredsednik Vlade za Evropu i Evro- Atlantske integracije Ukrajine Olha Stefanišina je rekla, prenosi Ukrinform pozivajući se na Suspilne.

Ona je istakla da je fizička blokada na granici Poljske i Ukrajine ukinuta i da će Ukrajina moći da transportuje proizvode preko Poljske u druge zemlje.

Stefanišina je dodala da se naredne nedelje očekuje sastanak platforme za koordinaciju radi rešavanja svih pitanja u vezi sa tranzitom i izvozom ukrajinskih proizvoda, kao i ukidanje ovih zabrana i pitanje nadoknade gubitaka.

Zamenik premijera je istakao da gubici od zabrane uvoza iznose stotine miliona evra.

„Ovo je već dovoljno dug vremenski period, s obzirom da su dodatne restrikcije koje su uvedene do septembra koštale stotine miliona evra koje su naše kompanije izgubile, dodatni prihod koji nismo dobili i, shodno tome, posledice koje ove nezakonite zabrane imaju. izazvana“, rekla je Stefanišina.

Evropska komisija je 5. juna produžila ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda do 15. septembra 2023. Ograničenja će se odnositi na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine.