Lula opisao pritvor Asanža kao napad na demokratiju

Lula opisao pritvor Asanža kao napad na demokratiju

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva opisao je pritvor Džulijana Asanža kao napad na demokratiju i slobodu štampe. Suosnivač Vikiliksa trebalo bi da uloži „konačnu“ žalbu Višem sudu u Velikoj Britaniji, nakon što je odbijen njegov najnoviji zahtev za blokiranje američkog zahteva za ekstradiciju.

„Sa zabrinutošću gledam na skoro izručenje novinara Džulijana Asanža. Asanž je obavio važan posao da osudi nezakonite radnje jedne države protiv druge“, naveo je Lula u tvitu u subotu.

Asanžova supruga Stela rekla je u četvrtak da će njen suprug tražiti još jednu „javnu raspravu pred dvojicom novih sudija Višeg suda i mi ostajemo optimisti da ćemo pobediti“.

„Važno je da se svi mobilišemo u njegovu odbranu“, dodao je brazilski lider, ističući da je produženi pritvor suosnivača Vikiliksa „protivan odbrani demokratije i slobode štampe“.

Nakon što je prošlog meseca prisustvovao krunisanju kralja Čarlsa III u Londonu, Lula je osudio Asanžov pritvor kao „sramotu“ i „ludu stvar“. Državljanin Australije, koji čami u londonskom zatvoru visoke bezbednosti Belmarš od 2019. godine, nedavno je napisao u pismu kralju Čarlsu III da sam „kao politički zatvorenik, zadržan na zadovoljstvo Vašeg Veličanstva u ime osramoćenog stranog suverena, počastvovan da žive unutar zidova ove institucije svetske klase“, pozivajući monarha da poseti objekat.

Asanža su uhapsile britanske vlasti nakon što mu je Ekvador ukinuo status azilanata i dozvolio policiji Velike Britanije da ga ukloni iz ambasade te zemlje u Londonu. Na dan hapšenja, Ministarstvo pravde SAD je Asanžu podnijelo 17 optužbi po Zakonu o špijunaži, što bi ga potencijalno moglo staviti iza rešetaka na 175 godina.

Optužbe proizilaze iz njegovog objavljivanja povjerljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući povjerljive dokumente koji se odnose na američke ratne zločine u Iraku i Avganistanu. Iako Asanž nije lično hakovao ove materijale, on je i dalje optužen za svoju ulogu u njihovom objavljivanju.

Njegov tim odbrane trenutno se bori protiv zahteva SAD za ekstradiciju, ali je prethodna žalba na nalog o ekstradiciji iz juna 2020. odbijena ranije ove nedelje. Dana 6. juna, sudija Džonatan Svift iz Višeg suda Engleske i Velsa odbacio je svih osam osnova za njegov zahtev, dajući izdavaču Vikiliksa rok od pet dana da iznese svoj slučaj pred većem od dvoje sudija.

Prema Reporteri bez granica (RSF), žalba sledeće nedelje biće Asanžova poslednja prilika da se bori protiv ekstradicije u Velikoj Britaniji, osim ako svoj slučaj ne iznese Evropskom sudu za ljudska prava.