Spajić (PES): Nećemo sa DPS-om i Urom; Živković (DPS): Bićemo kičma izvršne vlasti

Spajić (PES): Nećemo sa DPS-om i Urom; Živković (DPS): Bićemo kičma izvršne vlasti

Lider Pokreta Evropa sada Milojko Spajić rekao je da su postigli dobar rezultat i da očekuju da se Vlada formira što pre. On je rekao da je na današnjim vanrednim izborima ostvarena velika pobeda uprkos zloupotrebi državnih resursa, pišu Vijesti.

Spajić je najavio da će PES razgovarati sa svima sa kojima dele zajedničke vrednosti. Na pitanje s kim će praviti vladu, Spajić je rekao da se jasno izjasnio sa kim neće u koaliciju – sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.

Spajić nije odgovorio na pitanje o eventualnoj koaliciji sa listom „Za budućnost Crne Gore“ i kako bi na to reagovala Evropska unija. Rekao je da je večeras vreme za slavlje i da je jutro mudrije od večeri.

„Što se mene tiče, odgovor je jasan, ali programski principi su najvažniji, da vidimo ko želi da pomogne programu Evropa sad 2… Mi smo tu da isporučimo rezultate za građane u narednom periodu. četiri godine, i to je jedino što me zanima“. On je rekao da je izlaznost na današnjim izborima bila slaba za crnogorske koncepte, a da je to normalno za evropske. Politika nije interesantna kao nekada“, dodao je on. On je rekao da razgovori počinju sutra.

Na pitanje gde je predsednik države i zamenik predsednika PES Jakov Milatović, on je odgovorio da je to pitanje za njega. On je potvrdio da je Milatović bio u izbornom štabu da pruži podršku. Funkcioner PES-a Filip Ivanović rekao je da će ova stranka imati najveću poslaničku grupu u parlamentu i da će biti glavni konstituent Vlade. Spajića je predstavio kao novog premijera.

Nosilac liste „Zajedno“, v.d predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je u sjedištu te koalicije da je DPS nakon današnjih izbora najjači politički subjekt u Crnoj Gori. Nakon prebrojanih svih glasova, DPS ima 18 mandata, Pokret Evropa sada ima 17, što potvrđuje činjenicu i okolnost da je DPS jači od čelika“, rekao je on.

On tvrdi da je DPS osvojio 24 odsto glasova, od 99 odsto prebrojanih glasova. On je rekao da je koalicija Zajedno „najjača u 10 opština“: „Jača od Pokreta Evropa sada u 14 opština i od koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u 20 opština. To potvrđuje snagu naše liste“.

On je rekao da je ova koalicija potvrdila svoju političku relevantnost i da bez te koalicije nema stabilne, reformske vlade. Živković je rekao da će nastaviti putem koji su započeli i da su dobrodošli oni koji dele isti put. Živković je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su oni danas na 24 odsto, a ne na deset odsto, kako su neki verovali. „Mi koji smo krenuli na evropsko putovanje uvešćemo zemlju u EU… Premijer može da bude iz ove koalicije“, rekao je on.

Živković je rekao da će on biti „kičma“ buduće izvršne vlasti. On je rekao da je za dobar rezultat koalicije zaslužan timski rad i požrtvovan rad ljudi koji su bili na listi. Živković je rekao da koaliciju „Zajedno“ nije zadesila sudbina SPS-a iz Srbije, kako su neki priželjkivali. Kada je reč o saradnji, Živković je rekao da koalicija „Zajedno“ počiva na poštovanju nasleđa antifašizma, građanske multinacionalne demokratije i evropskih vrednosti. Oni koji žele da gradimo Crnu Goru na ovim vrijednostima su dobrodošli na našu platformu“, istakao je Živković.