Milijarder investitor, filantrop Džordž Soroš ustupio kontrolu nad carstvom mlađem sinu

Milijarder investitor, filantrop Džordž Soroš ustupio kontrolu nad carstvom mlađem sinu

Milijarder investitor koji je postao filantrop Džordž Soroš ustupa kontrolu nad svojom imperijom vrednom 25 milijardi dolara mlađem sinu Aleksandru Sorošu, navodi se u ekskluzivnom intervjuu za The Wall Street Journal objavljenom u nedelju, piše AP.

Soroševi poslovni fondovi uključuju njegovu neprofitnu Fondaciju za otvoreno društvo, koja je aktivna u više od 120 zemalja širom sveta i usmerava oko 1,5 milijardi dolara godišnje grupama poput onih koje podržavaju ljudska prava i promovišu razvoj demokratija širom sveta, navodi se u saopštenju. veb sajt.

Ovaj 37-godišnjak, koga zove Aleks, rekao je za Vall Street Journal da je „više politički“ od svog 92-godišnjeg oca, koji je bio meta desničarske podrške za liberalne ciljeve kao što je smanjenje rasne pristrasnosti u pravosudnom sistemu. Ali primetio je da njih dvoje „slično misle“.

Aleks je rekao da proširuje „liberalne ciljeve“ svog oca i prihvata različite uzroke, uključujući pravo glasa i abortusa, kao i rodnu ravnopravnost. Rekao je da ima za cilj da nastavi da koristi porodično bogatstvo za podršku levičarskim političarima u SAD.

Aleks je za Vol strit džornal rekao da se nedavno sastao sa zvaničnicima Bajdenove administracije, liderom većine u Senatu Čakom Šumerom i šefovima država, uključujući brazilskog predsednika Luiza Inasija Lulu da Silvu i kanadskog premijera Džastina Trudoa, kako bi pokrenuli pitanja vezana za porodičnu fondaciju.

U decembru, odbor Fondacije za otvoreno društvo, poznat kao OSF, izabrao je Aleksa za svog predsednika, nasledivši svog oca. Novine su takođe objavile da Aleks sada upravlja političkim aktivnostima kao predsednik Sorošovog super PAC-a.

Vall Street Journal je objavio da je mlađi Soroš jedini član porodice u investicionom komitetu koji nadgleda upravljanje Sorošovim fondom, koji upravlja novcem za fondaciju i porodicu.

Tokom intervjua za novine, Aleks je izrazio zabrinutost da će se bivši predsednik Donald Tramp vratiti u Belu kuću i nagovestio da će Soroševa organizacija igrati ključnu finansijsku ulogu u predsedničkoj trci 2024. godine.

„Koliko god bih voleo da izvučem novac iz politike, dokle god to radi druga strana, i mi ćemo to morati da uradimo“, rekao je on u intervjuu koji je održan u kancelarijama menadžera fonda u Njujorku.

Aleks je najstariji od dvojice sinova iz braka Džordža Soroša i njegove druge supruge Suzan Veber, piše Wall Street Journal.

Imenovanje prelazi preko starijeg sina Džordža Soroša, Džonatana Soroša, 52, advokata sa iskustvom u finansijama. Verovalo se da je on jasni naslednik sve do „svade i promene mišljenja“, navodi list.