Neto nulti planovi kompanije za fosilna goriva su „u velikoj meri besmisleni“

Neto nulti planovi kompanije za fosilna goriva su „u velikoj meri besmisleni“

Broj kompanija za fosilna goriva koje su postavile ciljeve za neto nultu emisiju naglo je porastao tokom prošle godine, ali većina ne uspeva da se pozabavi ključnim problemima, što ih čini „u velikoj meri besmislenim“, pokazao je izveštaj u ponedeljak, piše Rojters.

Oko 75 od 112 najvećih svetskih kompanija za fosilna goriva sada se obavezalo da će dostići neto nulu – tačku u kojoj se emisije gasova staklene bašte negiraju dubokim smanjenjem proizvodnje na drugim mestima i metodama za apsorpciju atmosferskog ugljen-dioksida.

To je više u odnosu na samo 51 godinu pre godinu dana, prema proceni javno dostupnih podataka kompanije Net Zero Tracker, koju delom vode britanska Energetska i klimatska obaveštajna jedinica i Univerzitet u Oksfordu.

Ali većina ciljeva ne pokriva u potpunosti ili im nedostaje transparentnost emisija iz Obila 3 ​​— koje uključuju upotrebu proizvoda kompanije, najvećeg izvora emisija za kompanije fosilnih goriva — ili ne uključuju kratkoročne planove smanjenja, dodaje se u izveštaju.

To ih je učinilo „u velikoj meri besmislenim“, navodi se. Izveštaj je takođe otkrio da nijedna kompanija za fosilna goriva nije preuzela potrebne obaveze da se udalji od ekstrakcije ili proizvodnje fosilnih goriva.

Kako sada stoji, oko 4.000 zemalja, država, regiona, gradova i kompanija globalno se sada obavezalo na net-nula. Prošlog novembra, UN su izdale g o tome kako bi trebalo da izgleda ‘dobra’ net-nula strategija da bi se izbeglo zelenašenje.

„Još nismo videli veliki pomak kompanija za fosilna goriva ili drugih kompanija u ispunjavanju tih (smernica), tako da je još mnogo posla da se uradi da bismo došli do tog nivoa“, rekao je Tomas Hejl sa Univerziteta u Oksfordu, koji je koautor izveštaja.

Dejzi Stretfild, direktorka za održivost u globalnom menadžeru imovine Nineti One, rekla je da se „verodostojni planovi i smisleno izvršenje neće desiti preko noći“, pri čemu mnoge kompanije rade bolji posao od nacionalnih vlada.

Studija objavljena prošle nedelje u časopisu Science otkrila je da je malo verovatno da će oko 90% neto nultih ciljeva zemalja biti postignuto.