Ukrajina i Međunarodni krivični sud pokrenuli istragu o terorističkom napadu na HE Kahovka

Ukrajina i Međunarodni krivični sud pokrenuli istragu o terorističkom napadu na HE Kahovka

Prvog dana nakon havarije u hidroelektrani Kahovka, ukrajinski generalni tužilac je uputio zahtev Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda da ispita katastrofu i radovi su već počeli, rekao je u svom obraćanju Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Ukrinform.

„Ovih dana Hersonsku oblast posetili su predstavnici Međunarodnog krivičnog suda. Već prvog dana nakon katastrofe, generalni tužilac je uputio zahtev Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda za istragu katastrofe i posao je već počeo“, dodao je Zelenski.

„Veoma je važno da su predstavnici međunarodne pravde svojim očima videli posledice ovog ruskog terorističkog čina i sami čuli da se ruski teror nastavlja. I nastavlja se sa najciničnijim i najbrutalnijim granatiranjem poplavljene teritorije, područja evakuacije… Mi već omogućavamo i nastavićemo da omogućavamo najnezavisniju i najobjektivniju istragu Međunarodnog krivičnog suda. Sve naše institucije za sprovođenje zakona i druge institucije uključene su u ovaj proces u najvećoj mogućoj meri. Pružamo pun pristup pogođenim područjima, svedocima, svim informacijama i dokazima. Ova istraga je veoma važna za bezbednost celog sveta“, naglašava ukrajinski predsednik.

On je rekao da je potpuna i pravična odgovornost preduslov da se „zlo ne ponovi u svetu“.

„Danas je naša država preduzela još jedan sankcioni korak. Protiv onih koji služe zlu koje je postala ruska država. Protiv onih koji su pomogli da se uništi sloboda u Rusiji i odigrali ključnu ulogu u represijama na privremeno okupiranoj teritoriji Ukrajine i u samoj Rusiji. 178 ovih lica dodato je na naše sankcione liste na zahtev Službe bezbednosti Ukrajine. I učinićemo sve da svaki od ovih saučesnika ruske diktature odgovara za sve što su učinili protiv naroda i slobode. Za svaku slomljenu sudbinu i svaku zločinačku odluku koja je pomogla Rusiji da se pretvori u terorističku državu“, zaključio je Zelenki.