Građani Crne Gore biraju novi saziv parlamenta

Građani Crne Gore biraju novi saziv parlamenta

Vanredni parlamentarni izbori održavaju se u Crnoj Gori. Birališta su otvorena od sedam do 20 časova.

Pred biračima na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori je 15 lista stranaka i koalicija. Pravo glasa ima oko 542.000 građana.

Birališta su otvorena od sedam do 20 časova.

Ključni politički akteri u prvi plan su stavili socijalna pitanja i rešavanje društvenih i privrednih problema.

Očekivanja političke elite i građana su na različitim pozicijama, iako se u krajnjem uvek govori o zajedničkom, opštem interesu Crne Gore – njenom napretku i rešavanju društvenih i privrednih problema.

Stranke i koalicije nastoje da osvoje što više glasova, ali je pitanje – kada uđu u poslaničke klupe, koliko će biti spremni na kompromise i dogovore kako bi se stvorila funkcionalna skupštinska većina za formiranje vlade i izlazak iz institucionalne krize.

Izvršna direktorka Centra za monitoring i izveštavanje (CEMI) Ana Nenezić kaže da je pitanje da li politički akteri imaju dovoljno političke zrelosti da stave razmirice sa strane.

„Kada sagledamo potpuno, onako u cjelosti jedno stanje na političkom tržištu, kada pogledate kakve promjene su nastupile nakon ključnih izbora 2020. godine, otvara se veliko pitanje, da li su ovo politički akteri koji imaju dovoljno političke zrelosti da prepoznaju taj trenutak, da stave sve ostale razmirice sa strane, i da postave jedan ključni cilj koji je prevashodno javni interes, a ne njihov partikularni politički interes“, kaže Nenezićeva.

Ne bi se mogla usuditi, dodaje, da kaže da će se to desiti.

„Na bazi onoga što su neke projekcije i rezultati, mislim da će biti vrlo teško formirati jednu stabilnu vladu nakon ovih izbora, neka ostane da se bar ja nadam da nisam u pravu u tom dijelu i da ćemo uspjeti ipak da izađemo sa onim što je nekakva osnova mogućeg dogovora da bi se sistem negde razblokirao nakon ovih izbora. Međutim, podaci, projekcije, ne daju mi prostor da budem potpuno optimistična“, ocenjuje Nenezićeva.

Današnji parlamentarni izbori, koji se održavaju četrnaest i po meseci pre regularnog roka i posle pada dve vlade, dvanaesti su od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori i šesti nakon obnove njene nezavisnosti.