Trudeau najavljuje vojnu pomoć, obraća se ukrajinskom parlamentu

Trudeau najavljuje vojnu pomoć, obraća se ukrajinskom parlamentu

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je novu vojnu pomoć Ukrajini od 500 miliona dolara tokom nenajavljenog putovanja u ratni Kijev u subotu, dok se Ukrajina sprema za kontraofanzivu protiv ruskih snaga i bori se sa redovnim vazdušnim udarima.

Trudo je odao poštu na spomeniku ukrajinskim vojnicima poginulim u borbama protiv proruskih snaga od 2014. godine, sastao se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i obratio se ukrajinskom parlamentu.

„Bićemo tamo sa (vama) onoliko koliko je potrebno, koliko god treba“, rekao je on, na snimku razgovora koje su objavile vlasti u Kijevu, dok je sedeo preko puta ukrajinskog lidera.

Članica NATO-a Kanada, koja ima jednu od najvećih ukrajinskih dijaspora na svetu, pruža vojnu i finansijsku pomoć Kijevu od ruske invazije u februaru 2022.

Ukrajina želi da se pridruži vojnom savezu NATO što je brže moguće, ali Zelenski je priznao da se to ne može desiti dok besni rat sa Rusijom.

„Kanada podržava Ukrajinu da postane članica NATO-a čim uslovi to dozvole. Ukrajina i Kanada se raduju razmatranju ovih pitanja na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu 2023.“, navodi se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj nakon razgovora.

Trudeau je opširno aplauziran dok je govorio u parlamentu 25 minuta, osuđujući rusku invaziju i hvaleći demokratski razvoj Ukrajine.

On je rekao da se otpor Ukrajine odnosi na „budućnost svih nas. Vi ste vrh koplja koji određuje budućnost 21. veka“.

Zelenski je rekao da je Ukrajina zahvalna Kanađanima na podršci i izrazila zahvalnost.

Dok je Trudo posetio Kijev, kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli objavila je da je na aerodromu u Torontu zaplenjen teretni avion Antonov-124, registrovan u Rusiji, što je prva takva zaplena imovine od strane Otave sa ciljem da se izvrši pritisak na Moskvu.

U pratnji kanadskog premijera bila je i potpredsednica vlade Kristija Friland, govornica Ukrajine.