Tramp proglasio saveznu optužnicu „smešnom“ i „neosnovanom“ u govoru republikancima u Gruziji

Tramp proglasio saveznu optužnicu „smešnom“ i „neosnovanom“ u govoru republikancima u Gruziji

Bivši predsednik Donald Tramp proglasio je svoju istorijsku saveznu optužnicu „smešnom“ i „neosnovanom“ u subotu tokom svog prvog javnog pojavljivanja od kada su optužbe otkrivene, okarakterišući 37 tačaka krivičnih dela kao napad na njegove pristalice dok je pokušao da pretvori strašnu pravnu opasnost u političku korist, piše AP.

Govoreći na republikanskoj državnoj konvenciji u Džordžiji, Tramp je svoju optužnicu od strane Ministarstva pravde bacio kao pokušaj da naruši svoje šanse da se vrati u Belu kuću dok se bori za drugi mandat.

„Pokrenuli su jedan za drugim lov na veštice kako bi pokušali da zaustave naš pokret, da osujeti volju američkog naroda“, naveo je Tramp, kasnije rekavši gomili da „Na kraju, oni ne idu na mene. Oni dolaze za vama.“

Strategija je već izlizana za Trampa, koji ostaje predvodnik za nominaciju za GOP za 2024. uprkos njegovim rastućim pravnim problemima, koji takođe uključuju krivične prijave podnete protiv njega u martu u Njujorku. Iznova i iznova, suočen sa istragom, Tramp je pokušavao da delegitimiše službenike za sprovođenje zakona i da sebe – i svoje pristalice – prikaže kao žrtve, čak i kada se suočava sa ozbiljnim optužbama.

Optužnica koja je otpečaćena u petak tereti Trampa da je namerno prkosio zahtevima Ministarstva pravde da vrati poverljiva dokumenta, angažovao pomoćnike u njegovim naporima da sakrije zapise, pa čak i rekao svojim advokatima da je želeo da se suprotstavi sudskom pozivu za materijale pohranjene u njegovoj rezidenciji.

Optužnica uključuje navode da je, između ostalog, čuvao dokumente u plesnoj sali i kupatilu u svom odmaralištu Mar-a-Lago.

Uz sve to, Trampu je priređen herojski doček na partijskoj konvenciji u Džordžiji, gde je povukao aplauz dok je kritikovao istragu kao „politički hit posao“ i optužio svoje političke neprijatelje da pokrenu „jednu prevaru i lov na veštice“. da spreči njegov reizbor.

„Smešna i neosnovana optužnica naoružanog Odeljenja za nepravdu Bajdenove administracije biće jedna od najstrašnijih zloupotreba moći u istoriji naše zemlje“, rekao je on.

On je takođe iskoristio svoje opaske da bi kritikovao predsednika Džoa Bajdena i njegovu rivalku iz demokrata iz 2016. Hilari Klinton, optužujući ih za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama i insistirajući da se prema njemu nepravedno postupa zato što je republikanac. Ali Tramp je prevideo kritičnu razliku: samo on je optužen da je namerno pokušao da ometa istražitelje tako što nije vratio poverljive dokumente.

U istrazi Klintonove, na primer, istražitelji FBI-a su zaključili da, iako je bila krajnje nepažljiva u rukovanju poverljivim imejlovima na privatnom serveru, nije bilo dokaza da je nameravala da prekrši zakon. I iako je istraga o Bajdenu još u toku, nije se pojavio nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da je on namerno držao dosije ili čak znao da su tamo, a njegovi predstavnici su predali zapise nakon što su otkriveni i dobrovoljno pristali na FBI pretrese.

Tramp se takođe zadržao na ulozi Gruzije u njegovom porazu 2020, ponavljajući svoje laži da je osvojio državu i braneći svoje napore da poništi Bajdenovu pobedu, što je sada predmet istrage okružnog tužioca Fultona Fani Vilis. Ona je nagovestila da će bilo kakve optužnice verovatno biti podignute u avgustu.

U središtu istrage je snimljeni telefonski razgovor u kojem Tramp poziva državnog sekretara Breda Rafenspergera da „pronađe 11.780 glasova“ — taman dovoljno da pretekne Bajdena i preokrene Trampov mali gubitak u državi.

Uprkos najnovijim krivičnim prijavama, prisutni su ga bodrili u Džordžiji i željno iščekivali njegov dolazak u Severnu Karolinu, gde će govoriti na konvenciji stranke u subotu uveče.

Oko 100 pristalica, od kojih su neki mahali natpisima „Lov na veštice“, pojavilo se na aerodromu u Kolumbusu, Džordžija, da pozdravi Trampa kada je stigao. Jan Plemons, 66, koja je nosila preveliki šešir od pene „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, nazvala je federalne optužbe „apsolutno smešnim“ i rekla da je spremna da vodi kampanju sa Trampom. Za Majkla Selersa (67) bilo je „kriminalno to što mu rade“.

Posle svog govora, Tramp je svratio u lokalnu kuću vafla, gde je potpisao autogram, pozirao za fotografije i ćaskao sa pristalicama.

Optužnica stiže pošto Tramp nastavlja da dominira u primarnoj trci. Drugi kandidati su uglavnom napali Ministarstvo pravde – a ne Trampa – zbog istrage. Ali širina navoda i obim optužnice mogli bi otežati republikancima da se protive ovim optužbama u poređenju sa ranijim krivičnim slučajem u Njujorku koji su mnogi pravni analitičari ismevali kao slab.

Tramp bi trebalo da se prvi put pojavi pred federalnim sudom u utorak u Majamiju. Optužen je zajedno sa sobarom Voltom Nautom, ličnim pomoćnikom za koga tužioci kažu da je premestio kutije iz skladišta u Trampovu rezidenciju da ih pregleda, a kasnije je lagao istražitelje o pokretu. Fotografija uključena u optužnicu prikazuje nekoliko desetina kutija sa dosijeima naslaganih u skladištu.

Među raznim istragama sa kojima se suočio, slučaj dokumenata dugo se smatrao najopasnijom pretnjom i najzrelom za krivično gonjenje. Ali Trampova stalna popularnost među republikanskim glasačima je očigledna u tome koliko su oprezno njegovi primarni rivali postupali prema saveznoj optužnici.

Majk Pens, čije je pojavljivanje u Severnoj Karolini bilo prvo zajedničko mesto sa njegovim bivšim šefom otkako je bivši potpredsednik najavio svoju kampanju prošle nedelje, osudio je „politizaciju“ Ministarstva pravde i pozvao državnog tužioca Merika Garlanda „da prestane da se krije iza specijalnog savetnika i stati pred američki narod” da objasni osnovu za federalnu istragu o Trampu.

„Bivši predsednik Sjedinjenih Država suočen sa optužnicom bez presedana od strane Ministarstva pravde koju vodi sadašnji predsednik Sjedinjenih Država i potencijalni politički rival“, rekao je Pens uz bučan aplauz. Pens je rekao da je važno čuti Trampovu odbranu, „onda svako od nas može da donese sopstveni sud. … Budite strpljivi. Znajte da ćemo uskoro saznati činjenice.”

Na skupu GOP Severne Karoline u petak uveče, guverner Floride Ron DeSantis, Trampov vodeći rival GOP, nije pomenuo Trampa po imenu, već je uporedio njegovu situaciju sa Klintonovom.

„Da li postoji drugačiji standard za državnog sekretara demokrata u odnosu na bivšeg republikanskog predsednika?“ upitao je DeSantis. „Mislim da u ovoj zemlji mora postojati jedan standard pravde. … Na kraju dana, jednom zauvek ćemo okončati naoružavanje vlade pod mojom administracijom.”

Među proglašenim republikanskim kandidatima, samo je guverner Arkanzasa Asa Hačinson eksplicitno pozvao Trampa da prekine svoju kandidaturu. Hačinson je rekao novinarima u Džordžiji da Republikanska partija „ne bi trebalo da izgubi dušu“ u odbrani Trampa i rekao da dosadašnji dokazi sugerišu da je bivši predsednik tretirao nacionalne tajne „kao alate za zabavu“.