Deca koja su preživela nesreću aviona u „prihvatljivom“ zdravstvenom stanju

Deca koja su preživela nesreću aviona u „prihvatljivom“ zdravstvenom stanju

Četvoro dece starosedelaca koja su nestala više od pet nedelja u južnoj džungli Kolumbije, nakon što su preživela avionsku nesreću u kojoj je poginula njihova majka, u „prihvatljivom” su zdravstvenom stanju, saopštila je vlada u subotu.

Braća i sestre pronađeni su u petak u provinciji Kaketa nakon višenedeljne potrage od strane vojske, starosedelačkih zajednica i drugih, a prvo su ih lečili vojni lekari pre nego što su prevezeni u vojnu bolnicu u prestonici Bogoti.

Predsednik Gustavo Petro, ​​njegova porodica i drugi zvaničnici posetili su decu u bolnici u subotu ujutro, a Petro je na Tviteru rekao da je spasavanje primer okupljanja različitih grupa za opšte dobro.

„Generalno, dečak i devojčice su u prihvatljivom stanju. Prema medicinskim izveštajima, oni su van životne opasnosti“, rekao je ministar odbrane Ivan Velaskez na konferenciji za novinare posle posete.

Deca još ne mogu da jedu, dodao je, ali se hidriraju i stabilizuju.

„Veoma su mršavi, ali znam da su u dobrim rukama“, rekao je dečji ujak Fidencio Valensija novinarima dok je izlazio iz bolnice. „Nikada nismo očekivali da ćemo ih tako dobro pronaći.“

Velaskez je odao priznanje najstarijoj braći i sestrama, 13-godišnjoj devojčici, zbog njene hrabrosti.

Najmlađe od dece napunilo je godinu dana dok je bilo u džungli, dok je njen brat imao peti rođendan, rekao je. Druga sestra ima devet godina.

Braća i sestre imaju ujede insekata i druge manje povrede, rekao je vojni general-major Karlos Rinkon, ali se „isključuju uslovi opasni po život“.

Tragovi o tome gde su braća i sestre prijavljivani su nedeljama dok se potraga, nazvana Operacija Nada, nastavljala.

Vilson, jedan od vojnih pasa koji su učestvovali u operaciji, sada je nestao, ali se pokušava pronaći, saopštila je vojska.

Na fotografijama koje je podelila kolumbijska vojska deca izgledaju mršava.

Nejasno je da li su se već spojili sa svojim ocem Manuelom Ranokueom, koji nije bio u avionu i učestvovao u potrazi.

Njihovo mučenje počelo je u ranim satima 1. maja, kada je avion Cesna 206 sa sedam ljudi koji je putovao između aerodroma Ararakuara u Kaketi i San Hoze del Gvavijare, grada u provinciji Gvavijare, izdao upozorenje zbog kvara na motoru.

U padu su poginule tri odrasle osobe, uključujući pilota i majku dece, a njihova tela su pronađena u avionu.