Milanović: Ustaše su bili kavaljeri za one koji su se borili uz pozdrav „Slava Ukrajini“

Milanović: Ustaše su bili kavaljeri za one koji su se borili uz pozdrav „Slava Ukrajini“

Presednik Zoran Milanović danas je poželeo da na izborima u Crnoj Gori, koje je nazvao „festivalom mimikrije“, pobedi proevropska struja, dok je za pozdrav „Slava Ukrajini“ rekao da se radi o pokliču pod kojim su se borili najveće ubice Drugog svetskog rata.

Predsednik Republike i vrhovni zapovednik Oružanih snaga RH danas je u Vrlici učestvovao na obeležavanju 30. godišnjice odbrane Velog vrha, najveće pešačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini, pa je položio venac kod spomen-obeležja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Milanović je nakon toga dao izjavu za medije gde je komentarisao aktualna politička zbivanja, prvo se osvrnuvši na izbore u Crnoj Gori, koji se održavaju u nedelju, prenosi Index.hr.

Rekao je da ne voli ni da se „oni mešaju u naše poslove tako da: što sami izaberu, to će imati i to je to najpoštenije“.

„Znam koliko su prčkali po Hrvatskoj, to i dalje pokušavaju, ja to ne projektujem na druge države. Voleo bih da pobedi racionalna, hajdemo reći proevropska struja u Crnoj Gori, ali svi se tako predstavljaju. To je jedan festival mimikrije i ja se nadam da će pobediti bolji, a ne lošiji“, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara o pokliču „Slava Ukrajini“ rekao je da su se pod tim pokličem „organizovali i borili ljudi, tj. neljudi, prema kojima su ustaše bili kavaljeri“.

„To su bile ubojice, i to puno efikasnije od ustaša. (Stepan) Bandera, (Roman) Šuhevič, to su najgori zločinci Drugog svetskog rata. Masovne ubice. Što su izabrali taj pozdrav, što ne može nekako drugačije“, rekao je predsednik i pritom istaknuo da u „svojoj domovini“ neće trpeti pozdrav „Za dom spremni“ jer je „duboko kontaminiran“ i nanosi veliku štetu Hrvatskoj.