Zelenski: Nadam se da će Šolc, Makron i Duda razgovarati o ubrzanju prijema Ukrajine u NATO

Zelenski: Nadam se da će Šolc, Makron i Duda razgovarati o ubrzanju prijema Ukrajine u NATO

Predsednik Vladimir Zelenski prokomentarisao je planirani sastanak lidera Francuske, Nemačke i Poljske u Parizu, gde će razgovarati o Ukrajini.

Zalenski je rekao da će u nedelju imati telefonski razgovor sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom o dnevnom redu sastanka lidera Francuske, Nemačke i Poljske.

„Sutra ću imati razgovor sa predsednikom Poljske. Mislim da će mi reći o čemu će imati sastanak. Nadajmo se da će kolege razmišljati kako da ubrzaju ulazak Ukrajine u NATO. Ili ne, videćemo, “, rekao je predsednik.

Francuski zvaničnici saopštili su ranije da će nemački kancelar Olaf Šolc i poljski predsednik Andžej Duda doputovati u Pariz na razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Očekuje se da će sastanak na večeri biti usredsređen na nastojanja Ukrajine za članstvo u NATO-u i bezbednosne garancije saveznika uoči samita Alijanse u julu.

Komentarišući članstvo Ukrajine u NATO-u, Zelenski je u subotu rekao da je ulazak Ukrajine u Alijansu najbolja garancija bezbednosti za Ukrajince.

„Ali, ipak, razumemo da danas, tokom rata, Ukrajina ne može da postane članica NATO-a – to je u suprotnosti (stavu. – Red.) Alijanse… Ali na ovom putu ka NATO-u, potrebne su nam pravne garancije bezbednosti. , a pripremamo ih mi i razgovaramo sa našim partnerima“, rekao je predsednik.

„Želimo da Kanada bude jedan od garanta (bezbednosti Ukrajine. – Red.) Razgovarali smo sa Džastinom (Trudoom. – Red.) danas o tome, naši savetnici sada komuniciraju, radimo na relevantnom dokumentu“, Zelenskij dodao je.

Tokom posete Kijevu 10. juna, Trudo je sa predsednikom Vladimirom Zelenskim potpisao deklaraciju u kojoj Otava zvanično podržava ulazak Ukrajine u NATO, „čim uslovi dozvole“.