U napadu na severu Malija poginuli mirovnjaci UN, 8 teško povređeno

U napadu na severu Malija poginuli mirovnjaci UN, 8 teško povređeno

Napadači su u petak ubili jednog mirovnjaka Ujedinjenih nacija i teško ranili osam drugih u severnom regionu Timbuktua u Maliju, oblasti u kojoj ekstremisti nastavljaju da deluju, saopštile su Ujedinjene nacije, piše AP.

Mirovne snage, svi iz Burkine Faso, bili su deo bezbednosne patrole koja je prvo bila gađana improvizovanom eksplozivnom napravom, a zatim direktnom vatrom iz malokalibarskog oružja sedam kilometara (četiri milje) od njihove baze u gradu Ber, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

Savet bezbednosti UN, generalni sekretar Antonio Gutereš i šef mirovne misije UN u Maliju, El-Gasim Vejn, oštro su osudili napad.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je tranzicione vlasti Malija da identifikuju počinioce napada i brzo ih privedu pravdi, napominjući da „napadi usmereni na mirovne snage UN mogu da predstavljaju ratne zločine prema međunarodnom pravu“, rekao je Dužarik.

Savet bezbednosti je takođe pozvao na brzu istragu i odgovornost, i podvukao da napad na mirovnjake ne može biti samo ratni zločin, već da umešanost u planiranje, usmeravanje, sponzorisanje ili sprovođenje takvog napada može dovesti do sankcija.

Malijem vlada vojna hunta od državnog udara 2020. protiv izabranog predsednika Ibrahima Bubakara Keite. Suočena je sa destabilizujućim napadima naoružanih ekstremističkih grupa povezanih sa Al Kaidom i grupom Islamska država od 2013. godine.

2021. Francuska i njeni evropski partneri angažovani u borbi protiv ekstremista na severu Malija povukli su se iz zemlje nakon što je hunta dovela plaćenike iz ruske grupe Vagner.

Savet bezbednosti je izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Maliju „i transnacionalne dimenzije terorističke pretnje u regionu Sahela“. Pozvao je malijske strane da u potpunosti implementiraju mirovni sporazum iz 2015.

Sjedinjene Države su u aprilu upozorile vojnu vladu Malija da bi bilo „neodgovorno“ da Ujedinjene nacije nastave da raspoređuju svojih više od 15.000 mirovnih snaga osim ako ta zapadnoafrička nacija ne ukine ograničenja, uključujući rad izviđačkih bespilotnih letelica, i ne izvrši političke obaveze ka miru i na izborima u martu 2024.

Upozorenje je usledilo kada Savet bezbednosti UN razmatra tri opcije koje je predložio generalni sekretar Antonio Gutereš za budućnost mirovne misije: povećati njenu veličinu, smanjiti njen otisak ili povući trupe i policiju i pretvoriti je u političku misiju. Njegov aktuelni mandat ističe 30. juna.

Dužarik je rekao da je mirovnjaka ubijena u petak deveta koja je poginula u Maliju ove godine. Generalni sekretar je odao priznanje „odlučnosti i hrabrosti“ mirovnih snaga u Maliju koji rade „u izuzetno izazovnim okolnostima“, rekao je on.

„Ovaj tragični gubitak je oštar podsetnik na rizike sa kojima se suočavaju mirovnjaci u Maliju i drugim mestima širom sveta dok neumorno rade na donošenju stabilnosti i mira građanima Malija“, rekao je on.