Studija identifikuje najbolje biljke za povećanje broja urbanih pčela

Studija identifikuje najbolje biljke za povećanje broja urbanih pčela

Prisustvo više autohtonih australijskih cvetnih biljaka u urbanim sredinama može pomoći da se poveća broj pčela u padu, a novo istraživanje Univerziteta Curtin otkriva da su one preferirani izvor hrane i za domaće pčele i za uvedenu evropsku pčelu.

Studija se fokusirala na 14 lokacija širom gradskog područja Perta, uključujući ostatke grmlja i kućne bašte.

Istraživač dr Kit Prendergast iz Kurtin škole za molekularne i životne nauke, rekao je da je studija pokazala da australijske i uvedene pčele više vole da posećuju i hrane se autohtonim cvećem i biljkama, a ne egzotičnim vrstama, pri čemu se prve posebno oslanjaju na autohtonu floru.

„S obzirom da se divlje pčele suočavaju sa globalnim padom, uglavnom zbog gubitka staništa kroz urbanizaciju, od vitalnog je značaja razumeti njihove preferencije. Iako urbana područja često imaju raznovrsnost cveća u poređenju sa prirodnim staništima, mnoga od ovih cveća su egzotične vrste“, rekao je dr. rekao je Prendergast.

Istraživanje takođe pomaže vlasnicima kuća, pejzažistima, zajednicama za negu zemljišta i savetima sa „top deset“ vrsta za sadnju.

„Pažljivo beležeći hiljade interakcija između pčela i cveća, identifikovao sam prvih deset cvetova koji su privukli najveće obilje i raznovrsnost domaćih pčela. Sve su to bile autohtona flora, prvenstveno iz porodice Mirtaceae (uključujući eukalipte, četkice za flaše i melaleuke) i Fabaceae (domaće biljke graška) Zanimljivo je da je ovih deset najboljih biljaka posetilo 70 do 80% svih domaćih pčela posmatranih tokom studije.

„Istraživanje pokazuje koliko je domaće cveće važno u podršci domaćim pčelama, pa čak i populacijama medonosnih pčela u urbanim sredinama. Takođe naglašava potrebu za održivim upravljanjem brojem medonosnih pčela, jer velike populacije pčela mogu lišiti domaće pčele njihovih preferiranih resursa.“

U drugom novom istraživanju, dr Prendergast je istraživao efikasnost ‘pčelinjih hotela’ kao staništa za gnežđenje različitih domaćih vrsta pčela u urbanizovanim oblastima. Ove namenski izgrađene strukture, u kombinaciji sa obiljem autohtone flore u blizini, pokazale su se kao instrumentalne za jačanje populacije pčela.

Dr Prendergast je rekao da iako se pčelinji hoteli već neko vreme koriste za očuvanje pčela, njihov uticaj se retko procenjuje. Štaviše, mnogim komercijalno dostupnim pčelinjim hotelima nedostaje odgovarajući dizajn na osnovu istraživanja.

„Na osnovu opsežnog istraživanja postojeće literature, uzeo sam stvari u svoje ruke, dizajnirajući i instalirajući 120 drvenih hotela za pčele na 14 istraživačkih lokacija u Pertu. Svaki hotel je imao rupe za gnežđenje od 4 do 10 mm u prečniku“, rekao je dr Prendergast.

„U toku dve godine, podaci su pokazali da su domaće pčele preferirale rupe manjeg prečnika u odnosu na veće rupe. a moji pčelinji hoteli su privukli 24 različite vrste pčela, što je mnogo veća raznolikost od bilo koje australijske studije.“

„Pčelinji hoteli u ostacima grmlja su skloniji da budu zauzeti nego oni u baštama, što ukazuje na to da su domaće pčelinje populacije bile bogatije u ovom prirodnom staništu. Iznenađujuće, veća raznolikost cveća smanjila je popunjenost pčelinjih hotela, verovatno zbog specijalizovane ishrane većine domaćih pčela. S druge strane, veći udeo domaćeg cveća u blizini pčelinjih hotela poboljšao je reproduktivni uspeh pčela.“

„Zajedno, ove studije pružaju pristup zasnovan na dokazima za povećanje broja domaćih pčela i razumevanje njihove ekologije. Zaštitom grmlja, identifikacijom i sadnjom autohtonog cveća koje naše autohtone pčele preferiraju i instaliranjem dobro dizajniranih hotela za pčele, možemo efikasno da sačuvamo naše domaće pčele. pčelama i obezbediti njihovu ključnu ulogu oprašivača“.

Objavljeni u Pacific Conservation Biologi and Urban Ecosistems , istraživački radovi su pod naslovom „Nativnu floru posećuju više od egzotika pčela, posebno domaćih pčela, u urbanizovanom žarištu biodiverziteta“ i „Prijava u hotelima za pčele: popunjenost u zamkama i fitnes pčele koje gnezde šupljine u urbanizovanom žarištu biodiverziteta.“