Otpečaćena optužnica protiv Trampa: Kutije sa poverljivim dokumentima čuvao u kupatilu i tuš-kabini

Otpečaćena optužnica protiv Trampa: Kutije sa poverljivim dokumentima čuvao u kupatilu i tuš-kabini

Ministarstvo pravde SAD otpečatilo je optužnicu protiv Donalda Trampa koja ima 37 tačaka i uključuje optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde nakon što je bivši predsednik SAD napustio Belu kuću 2021. godine. Tramp je kutije sa poverljivim dokumentima čuvao na više mesta u svojoj rezidenciji na Floridi, uključujući balsku salu, kupatilo i tuš-kabinu.

U danu kada su dvojica Trampovih advokata podnela ostavke, a bivši predsednik SAD saopštio da je optužen i njegov pomoćnik Volt Nauta , američki Sekretarijat za pravosuđe (Ministarstvo pravde) otpečatio je optužnicu protiv Donalda Trampa.

Podnošenje optužnice je izglasala velika porota Južnog okruga Floride, a Tramp je optužen po 37 tačaka za neovlašćeno posedovanje poverljivog materijala, ometanje pravde, davanje lažnih izjava organima za sprovođenje zakona i slična krivična dela.

U optužnici je naveden detaljan spisak dokumenata koje je Tramp protivzakonito držao u svojim ličnim rezidencijama, uključujući poverljiva dokumenta koja je iz Bele kuće prebacio na svoje imanje na Floridi nakon što je završio predsednički mandat.

U prvoj tački optužnice , tužioci napominju da je Donald Tramp kao predsednik SAD imao pristup najosetljivijim poverljivim dokumentima i informacijama o nacionalnoj bezbednosti, uključujući informacije obaveštajne zajednice i Ministarstva odbrane.

T užioci navode da je Tramp t okom boravka u Beloj kući sakupljao novine, isečke iz štampe, pisma, beleške, karte, fotografije, zvanična dokumenta i druge materijale. Sve je čuvao u kartonsk im ku tijama, uključujući stotine poverljivih dokumenata.

N akon što je završio mandat 20. januara 2021. godine, Tramp je organizovao da se na desetine kutija, od kojih su mnoge sadržale poverljiva dokumenta, transportuju u njegovu rezidenciju na Floridi – klub Mar-a-Lago, navedeno je u optužnici.

Iako bivši predsednik SAD nije bio ovlašćen da ih zadrži i poseduje, kutije sa poverljivim dokumentima su pohranjene n a više mesta u Trampovoj rezidenciji uključujući balsku salu, kupatilo i tuš- kabinu , kancelarijski prostor, spavaću sobu i ostavu, piše u optužnici.

Prema optužnici, poverljivi materijali pronađeni kod Trampa potiču iz Pentagona, Centralne obaveštajne agencije i drugih obaveštajnih službi

Tramp je optužen da je, između ostalog, čuvao informacije u vezi sa odbrambenim i oružanim snagama i vojnim kapacitetima, kako Sjedinjenih Američkih Država, tako i drugih zemalja. Među poverljivim dokumentima bili su i nuklearn i program i SAD, analize potencijaln e ranjivost i SAD i njenih saveznika kao i planovi moguće odmazde i odgovora na napad drugih država.

Prema optužnici, Tramp je dokument Pentagona opisan kao plan napada na drugu zemlju, koji su za predsednika pripremili Ministarstvo odbrane i visoki vojni zvaničnik, pokazivao drugim osobama u golf klubu u NJu DŽersiju.

Bivši predsednik SAD je sa neovlašćenim licima u klubu delio i poverljivu mapu vojne operacije, navodno uz komentar da vojna operacija koja je tamo u toku ne ide dobro.

Pre nego što je tekst optužnice javno objavljen, Donald Tramp je već u četvrtak saopštio da je optužen za nelegalno zadražavanje poverljivih dokumenata i druga krivična d ela . U utorak će se pojaviti pred saveznim sudom u Majamiju.

Ovo je prva federalna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsednika.

Istragu o Donaldu Trampu je predvodio specijalni tužilac DŽek Smit , a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući poverljive dokumente.

I stražitelji su pre otprilike godinu dana zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti. Trampovi advokati su ranije tvrdili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Najnoviji slučaj samo je još jedan u nizu pravnih izazov a za Donalda Trampa, koji se bori da ponovo bude izabran za predsedničkog kandidata republikanaca na izborima koji će biti odžani naredne godine.

Nedavno je u NJujorku protiv Trampa podignuta optužnica po 34 tačke kojom se tereti za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi prikrio novac koji je uplaćen da bi porno glumica Stormi Danijels ćutala o njihovoj aferi.

Istragu Trampovih finansija inicirali su navodi da je tokom kampanje uoči predsedničkih izbora 2016. godine potplatio dve žene kako bi ćutale o navodnim aferama sa njim.

Sudija državnog suda na Menhetnu Huan Merčan odredio je 25. mart 2024. kao datum kada će se Tramp pojaviti pred sudom .

Protiv bivšeg predsednika SAD se takođe vode istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle rezultirati optužnicama. Upravo Smit vodi istragu o tome da li su Tramp i njegovi saveznici pokušali da ponište pobedu DŽozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Podizanje optužnica, pa čak i federalne, ne može pravno da spreči Donalda Trampa da se kandiduje za predsednika SAD.