Južnoafrički diplomata komentariše Putinov nalog za hapšenje

Južnoafrički diplomata komentariše Putinov nalog za hapšenje

Južna Afrika će biti domaćin 15. godišnjeg samita BRIKS-a ovog avgusta, potvrdio je ambasador te zemlje u Rusiji, odbacujući spekulacije da bi mogao biti premešten na drugo mesto zbog naloga Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Govoreći za RT u petak, Mzuvukile Džef Maćetuka rekao je da su planovi za okupljanje između 22. i 24. avgusta u Johanesburgu uveliko u toku.

Nedavni izveštaji sugerišu da Južna Afrika razmišlja o premeštanju samita u Kinu kako bi izbegla da se pozabavi nalogom Međunarodnog krivičnog suda protiv Putina. Izdat je u martu na osnovu optužbi za ratne zločine. Kina, međutim, nije potpisnica Rimskog statuta kojim je uspostavljen MKS.

Maćetuka je rekao da Pretorija razume svoju međunarodnu obavezu kao potpisnica statuta, ali da nema planova da se događaj premesti u drugu državu.

„Južna Afrika je to vrlo jasno stavila do znanja“, rekao je on, dodajući da Pretorija sarađuje „sa svim stranama“ u vezi sa nalogom MKS. „Stav i dalje ostaje što se tiče Južne Afrike; Samit će biti održan u Johanesburgu, kako je dogovoreno“, rekao je Maćetuka za RT.

Ranije ovog meseca, zamenik južnoafričkog ministra Obed Bapela rekao je da zemlja pravi zakonodavne promene kako bi njeni nacionalni zakoni nadmašili ICC. Zakon trenutno obavezuje Pretoriju da uhapsi Putina ako dođe u zemlju na samit BRIKS-a. Promene bi značile da Južna Afrika može sebi da „da izuzeće koga da uhapsi, a koga ne“, rekao je Bapela za BBC.

Maćetuka je napomenuo da je vlada već dala diplomatski imunitet stranim zvaničnicima koji prisustvuju predstojećim sastancima BRIKS-a, što je potez koji je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo krajem prošlog meseca. Sve se to radi „u okviru MKS-a“, rekao je on.

Diplomata je takođe istakao nesvrstan stav svoje zemlje prema ukrajinskom sukobu, ističući da to nije ništa novo, već da se zasniva na njenoj istoriji kao članice Pokreta nesvrstanih (NAM). NAM je osnovan 1961. kako bi zacrtao nezavisan kurs u globalnoj politici, sprečavajući zemlje članice da postanu igrači u borbama među velikim silama.

„Južna Afrika je uvek zauzimala nesvrstanu poziciju. To je nastavak pozicije Južne Afrike“, rekao je on, napominjući da je to slučaj „posebno tamo gde postoje vojni sukobi“. Prema rečima Maćetuke, ova pozicija nikada nije ugrozila trgovinske odnose Južne Afrike sa drugim zemljama širom sveta.

Sedam afričkih predsednika, uključujući južnoafričkog Sirila Ramafosu, otputovaće sledeće nedelje u Kijev i Sankt Peterburg kako bi razgovarali o prekidu vatre u sukobu koji je u toku.