Čile: Deca manje izložena TV reklama za nezdravu hranu i piće

Čile: Deca manje izložena TV reklama za nezdravu hranu i piće

Čileanska politika usmerena na obuzdavanje marketinga nezdrave hrane uspeva da zaštiti decu od napada televizijskih reklama (TV reklama) za ove proizvode, prema novom istraživanju objavljenom u Međunarodnom časopisu za bihejvioralnu ishranu i fizičku aktivnost.

Višefazni propisi u zemlji, koji su počeli 2016. godine, doveli su do 73% pada izloženosti dece TV reklamama za regulisanu hranu i piće (onima koji prelaze zakonski prag za kalorije, šećer, so ili zasićene masti) do 2019. godine. godine, broj reklama za nezdravu hranu opao je za 64% na svim TV programima i 77% u programima za decu. Istraživači su takođe otkrili da je 67% manje oglasa za nezdravu hranu koristilo kreativni sadržaj namenjen deci, kao što su crtani filmovi, likovi, igračke ili takmičenja, koji su takođe zabranjeni zakonima zemlje.

Ovi i drugi nalazi istraživača sa Univerziteta u Čileu, Univerziteta Dijego Portales i Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu naglašavaju i potencijal i potrebu za striktnim pravilima oko marketinga kako bi se izgradile zdravije navike u ishrani.

Studija takođe naglašava važnost ključnog dodatka politike koji doprinosi uspehu propisa: početni zakon o obeležavanju i reklamiranju hrane iz 2016. ograničio je kreativni sadržaj namenjen deci u bilo kom marketingu i zabranio kompanijama da postavljaju TV oglase za regulisane proizvode tokom programa koji privlače dečija publika. Čile je 2018. proširio ovu zabranu na punu „dnevnu“ zabranu na svim TV-ima od 6 do 22 sata. Dok su istraživači primetili pad reklamiranja nezdrave hrane tokom ranijih faza zakona (2017. i početkom 2018.), vredan je pažnje značajno veći pad nakon pune dnevne zabrane.

„Fokusiranje na sadržaj oglasa namenjenih deci i programiranje namenjeno deci kako bi se smanjila izloženost dece reklamiranju nezdrave hrane u određenoj meri funkcioniše, na osnovu onoga što smo videli u Čileu, ali deca su jednostavno izložena mnogo više od ovoga“, rekao je Frančeska Dilman Karpentijer, dr, V. Horas Karter, uvaženi profesor na UNC Husman školi za novinarstvo i medije i prvi autor studije. „Da bi se značajno smanjio broj promocija nezdrave hrane koju deca gledaju, vidimo da je potreban hrabar potez poput čileanske zabrane od 6 do 22 sata da bi bila efektivna. Broj reklama za nezdravu hranu na TV-u, kao i izloženost dece njima , je znatno smanjen nakon što je Čile dodao dnevnu zabranu ovih oglasa.“

Nalazi ove studije naglašavaju slabost skoro svih vladinih ograničenja na TV oglašavanje nezdrave hrane širom sveta: većina se fokusira na veoma uske vremenske okvire ili programe, ostavljajući decu izloženu veći deo dana i noći ciljanim oglasima za nezdravu hranu i piće. Ova studija pruža dokaze da bi zemlje mogle značajno ojačati postojeće politike proširenjem TV ograničenja na potpune zabrane. Zemlje koje razmatraju uvođenje politike za regulisanje marketinga hrane takođe mogu naučiti iz čileanskog iskustva kako bi zaštitile decu efikasnije od izlaganja reklamama.

Čile je uveo marketinške kontrole 2016. godine kao deo ambicioznog, sveobuhvatnog paketa politika čiji je cilj smanjenje gojaznosti kod dece i drugih zdravstvenih rizika stvaranjem zdravijeg okruženja za hranu. Zakon o obeležavanju i reklamiranju hrane takođe je nalagao etikete upozorenja „znakom stop” na paketima za nezdravu hranu i zabranio njihovu prodaju ili promociju u školama.

Ovo ostaje jedan od najambicioznijih regulatornih okvira u svetu koji ima za cilj da se uhvati u koštac sa rastućim bolestima vezanim za ishranu i rastućim troškovima zdravstvene zaštite, a mnogi kreatori politike i zastupnici javnog zdravlja širom sveta posmatraju kako bi procenili efikasnost paketa politika.

Druge studije koje procenjuju kombinovane efekte čileanskih marketinških ograničenja, oznaka upozorenja i zabrane škola dale su slične obećavajuće rezultate:

„Gledajući u budućnost, moramo da shvatimo kako da nadgledamo i regulišemo digitalno okruženje za marketing hrane, jer deca sve više prebacuju svoju pažnju na pametne telefone i druge onlajn sadržaje