Identifikovanje uzroka bolesti srčanog mišića kod dece je ključ za efikasan tretman

Identifikovanje uzroka bolesti srčanog mišića kod dece je ključ za efikasan tretman

Lečenje dece sa kardiomiopatijom treba da bude personalizovano na osnovu osnovnog uzroka, simptoma i progresije stanja kod svakog deteta, prema novom naučnom saopštenju Američkog udruženja za srce objavljenom danas u časopisu Circulation.

Kardiomiopatija je bolest srčanog mišića koja može otežati srcu da pumpa krv do ostatka tela, a to može dovesti do srčane insuficijencije i smrti. Postoji nekoliko tipova pedijatrijskih kardiomiopatija i sve su retke, ali po život opasna stanja. Oni pogađaju 1 od svakih 100.000 dece, prema studijama zasnovanim na populaciji u Sjedinjenim Državama, Finskoj i Australiji.

Nova naučna izjava, prva koja se fokusira na lečenje kardiomiopatije kod dece, naglašava važne razlike između različitih vrsta lečenja kardiomiopatija i srčane insuficijencije kod dece i odraslih. Izjava je pratilac naučnog saopštenja Udruženja iz 2019. godine usredsređenog na dijagnozu pedijatrijske kardiomiopatije.

„Dečje kardiomiopatije mogu imati slična imena kao kardiomiopatije kod odraslih; međutim, često imaju veoma različite uzroke, različite faktore rizika, različite puteve progresije i različite ishode“, rekao je Steven E. Lipshultz, MD, FAHA, predsednik grupe za pisanje izjava . „Deca nemaju iste faktore ponašanja ili životne sredine koji doprinose kardiomiopatiji – generalno, ne puše; ne piju alkohol; nemaju dugotrajna stanja kao što su gojaznost ili dijabetes tipa 2. Dakle , tretmani kod dece, koji mogu varirati od zamene nedostajućih enzima do transplantacije srca, moraju biti prilagođeni osnovnim uzrocima njihove kardiomiopatije.“

Mnogi uzroci kardiomiopatije kod dece povezani su sa genetskim abnormalnostima — umesto dijabetesa tipa 2, alkoholizma, dugotrajnog visokog krvnog pritiska ili porodične istorije, kao što se vidi kod odraslih. Simptomi kardiomiopatije kod dece mogu uključivati otežano disanje; lupanje srca; nesvestica tokom fizičke aktivnosti; oticanje gležnjeva, stopala, nogu, abdomena ili zagušenja vratnih vena; ili simptomi srčane insuficijencije, kao što su otežano disanje, loše hranjenje ili rast, prekomerno znojenje, nizak krvni pritisak ili umor.

Komitet za pisanje izjave fokusirao se na lečenje najčešćih kardiomiopatija kod dece:

Pedijatrijska kardiomiopatija se može dijagnostikovati u različitim fazama – neki pacijenti mogu imati genetsku abnormalnost za ovo stanje, ali nemaju simptome, dok drugi mogu imati teške simptome ili bolest u završnoj fazi, prema komitetu za pisanje izjave. Lekari se pozivaju da temeljno pregledaju i procene svoje pedijatrijske pacijente kako bi identifikovali osnovni uzrok stanja kako bi razvili plan lečenja.

„Genetičko testiranje sve dece sa kardiomiopatijom je mudro i verovatno će imati kliničku vrednost“, rekao je Lipshultz, koji je takođe profesor na odeljenju za pedijatriju i bivši predsednik pedijatrije na Univerzitetu u Buffalo’s Jacobs School of Medicine i Biomedical Sciences u Bafalo, Njujork. „Takav genetski skrining može rezultirati finansijskim i emocionalnim uštedama troškova.“

Ostale ključne tačke iz komiteta za pisanje izjava:

„Budućnost je obećavajuća, jer se ograničenja u veličini uzorka i finansiranju u pedijatrijskim kliničkim ispitivanjima sada rešavaju korišćenjem mreža za učenje koje uključuju više centara za pedijatrijsku kardiomiopatiju“, rekao je Lipshultz. „Inovativna upotreba multicentričnih registara i adaptivni dizajn ispitivanja imaju potencijal da unaprede i usavrše buduće opcije terapije za pedijatrijsku kardiomiopatiju za specifične uzroke.“