Osteoporoza se često pogrešno shvata i ignoriše uprkos ozbiljnim zdravstvenim posledicama

Osteoporoza se često pogrešno shvata i ignoriše uprkos ozbiljnim zdravstvenim posledicama

Osteoporoza je degenerativna, iscrpljujuća bolest kostiju koja je sve češća kod žena u postmenopauzi. Uprkos tome što je klasifikovan kao jedno od četiri najopasnija zdravstvena problema danas, nova studija je pokazala da ga mnoge žene ili pogrešno razumeju ili potcenjuju njegove potencijalne efekte. Kao rezultat toga, bolest često ostaje neotkrivena i nedovoljno lečena. Rezultati studije su objavljeni u časopisu Menopauza onlajn.

Poslednjih godina, osteoporoza je postala globalni problem javnog zdravlja zbog svojih negativnih efekata na kvalitet života i dokazane veze sa povećanom smrtnošću i značajnim finansijskim opterećenjem za društvo. Kao bolest kostiju koja se razvija kada se mineralna gustina kostiju i koštana masa smanjuju, to dovodi do slabih i krhkih kostiju koje su podložnije lomovima.

Prema Međunarodnoj fondaciji za osteoporozu, jedna od tri žene starije od 50 godina doživeće prelome krhkosti, uključujući najteži prelom kuka. Otprilike 24% ovih žena umre u roku od godinu dana od preloma kuka, a 40% preživelih izgubiće sposobnost da samostalno hoda.

Žene su u većem riziku od razvoja osteoporoze nego muškarci, posebno kako stare, jer promene hormona koje se dešavaju tokom menopauze direktno utiču na gustinu kostiju. Uprkos rastućoj rasprostranjenosti zbog starenja stanovništva i štetnih efekata na zdravlje, nova studija iz Kine otkrila je da je većina žena upoznata samo sa imenom bolesti i ne razumeju opasnosti koje ona predstavlja, kao i važnost rane dijagnoze. i lečenje.

U ovoj studiji od 240 žena u postmenopauzi, ukupna prevalencija osteoporoze dostigla je 52,08%. Otprilike 60% učesnika studije je razumelo nešto o osteoporozi, dok skoro 10% nikada nije čulo za tu bolest.

Najviše uznemiruje činjenica da 65% nije prošlo bilo kakav oblik ispitivanja mineralne gustine kostiju, uprkos činjenici da je 52,92% učesnika doživelo prelome, od kojih se većina može pripisati osteoporozi. Većina ovih žena nije se lečila jer nisu znale da imaju tu bolest. Među učesnicima, 41,25% je izjavilo da bi prihvatili tretman koji se odnosi na osteoporozu samo nakon što iskuse neželjene događaje, kao što je bol.

Između ostalih zabluda, većina učesnika studije verovala je da je osteoporoza manje opasna od bolesti srca, a 37,92% učesnika studije je izrazilo stav da su hipertenzija i dijabetes znatno opasniji od osteoporoze.

Istraživači u ovoj najnovijoj studiji teoretizirali su da su zablude poput ovih, kao i opšti nedostatak svesti, primarni razlozi zašto tako mali broj žena sprovodi testiranje i lečenje osteoporoze. Bez efikasnih i ranih terapija, očekuje se da će se broj osteoporotskih preloma i povezani ekonomski troškovi udvostručiti do 2035.

Rezultati ove studije objavljeni su u članku „Prevalencija osteoporoze kod žena u postmenopauzi u urbanom Tianjinu, Kina i srodni faktori“.

„Ova studija skreće pažnju na činjenicu da je osteoporoza globalna zdravstvena pretnja sa značajnim uticajem na morbiditet i mortalitet, kao i ogroman socio-ekonomski teret. Iz perspektive javnog zdravlja, potrebno je obrazovanje kako bi se poboljšala svest o bolesti. Kliničari mogu pomoći ženama u postmenopauzi da optimizuju svoje skeletno zdravlje procenjujući faktore rizika za prelome, smanjujući faktore rizika koji se mogu modifikovati kroz promene u ishrani i životnom stilu i korišćenjem farmakološke terapije kod žena sa značajnim rizikom od osteoporoze ili preloma“, kaže dr Stephanie Faubion, medicinski direktor NAMS-a.