Prvi u svojoj vrsti: Direktan prenos sa Mars od strane ESA svemirskog broda

Prvi u svojoj vrsti: Direktan prenos sa Mars od strane ESA svemirskog broda

Evropska svemirska letelica oko Marsa poslala je svoj prvi prenos uživo sa crvene planete na Zemlju u petak kako bi obeležila 20. godišnjicu svog lansiranja, ali je kiša u Španiji povremeno smetala.

Evropska svemirska agencija emitovala je prenos uživo sa pregledima zahvaljujući svom Mars Ekspresu, lansiranom ruskom raketom iz Kazahstana 2003. godine.

Bilo je potrebno skoro 17 minuta da svaka slika stigne do Zemlje, udaljene skoro 200 miliona milja (300 miliona kilometara), i još jedan minut da prođe kroz zemaljske stanice.

Prenos je povremeno bio poremećen zbog kišnog vremena na anteni releja dubokog svemira u Španiji.

Ipak, dovoljno slika je uspelo da oduševi evropske svemirske zvaničnike koji su domaćini jednosatnog prenosa uživo. Početni prikazi su pokazali oko jedne trećine Marsa, koji je postepeno postajao sve veći u kadrovima pre nego što se ponovo smanjio dok je letelica kružila oko planete. Na nekim snimcima jasno su se mogli videti beli oblaci.

„Da trenutno sedite na Mars Ekspresu… ovo biste videli“, rekao je Sajmon Vud, inženjer operacija svemirskih letelica u misiji. „Obično ne dobijamo slike na ovaj način.“

Slike i drugi podaci se obično čuvaju na letelici i kasnije se prenose na Zemlju, prema Vudu, kada se antena letelice može usmeriti na ovaj način.

Snimci tako daleko u realnom vremenu su „prilično retki“, navodi ESA. Agencija je ukazala na direktne prenose Apolo mesečevih šetača pre više od pola veka i, u skorije vreme, žive isečke iz svemirskih letelica koje su namerno padale na Mesec i asteroid.

„Sve ove misije su bile prilično blizu kuće, a druge dalje su poslale možda jednu ili dve slike u skoro realnom vremenu. Kada je reč o dugotrajnom prenosu uživo iz dubokog svemira, ovo je prva“, rekla je ESA u saopštenju pre događaja .

Kiša na ravnicama u Španiji smanjila je broj prikazanih slika. ESA je posvetila samo sat vremena uživo jer nije htela da preopterećuje baterije svemirske letelice.

Mars Ekspres je otputovao na crvenu planetu sa lenderom, nazvanim Bigl-2, koji je izgubio kontakt sa Zemljom dok je pokušao da sleti na površinu Marsa.

Više od decenije kasnije, NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter snimio je slike Beagle-2. Iako je izbio na površinu, solarni paneli lendera nisu se u potpunosti razvili.