OPEK će pozdraviti povratak Irana na tržište nafte

OPEK će pozdraviti povratak Irana na tržište nafte

Iran je odgovoran partner i potpuni povratak te zemlje na tržište nafte biće dobrodošao kada SAD ukinu svoje sankcije, rekao je u ponedeljak generalni sekretar OPEK-a Haitam Al Gais iranskoj novinskoj agenciji Šana.

Iran, koji je član OPEK-a, sposoban je da isporuči značajne količine proizvodnje tržištu u kratkom vremenskom periodu, rekao je Al Gais tokom svoje prve posete Teheranu.

Međutim, zemlja je bila predmet američkih sankcija zbog svog nuklearnog programa, koji su, između ostalog, usmereni na industriju nafte i gasa.

Bez obzira na to, ograničenja nisu uspela da u potpunosti zaustave izvoz iranske nafte od kada ih je Trampova administracija ponovo uvela 2016.

„Verujemo da je Iran odgovoran igrač među članovima svoje porodice, zemljama u grupi OPEK. Siguran sam da će biti dobrog rada zajedno, u sinhronizaciji, kako bi se osiguralo da će tržište ostati izbalansirano, kao što je OPEK nastavio da čini tokom proteklih mnogo godina“, rekao je Šana Al Ghais.

Pokušaji da se reše problemi između Vašingtona i Teherana i uklone sankcije više puta su propadali.

Iran i Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte OPEK-a, objavili su u martu da će obnoviti diplomatske odnose uz posredovanje Kine, drugog najvećeg potrošača nafte na svetu. Ranije ove godine, zemlje su se složile da ponovo otvore svoje ambasade i uspostave bliže ekonomske veze.