Ispitivanje prednosti kreatina za majke i bebe

Ispitivanje prednosti kreatina za majke i bebe

Prednosti kreatina su dobro poznate po tome što pomaže u performansama mišića, a sada se pažnja okrenula tome da li može pomoći majkama i bebama da imaju sigurniji porođaj.

Ograničena isporuka kiseonika bebi pri rođenju može imati ozbiljne, dugoročne posledice, uključujući oštećenje organa, kašnjenje u razvoju, cerebralnu paralizu, autizam, neurološke i mentalne poremećaje, napade, probleme u ponašanju, ADHD ili oštećenje sluha.

Ovo najnovije istraživanje tima koji su predvodili dr Stejsi Eleri i dr Nhi Tran sa Instituta za medicinska istraživanja Hadson, a objavljeno u časopisu Frontiers in Cellular Neuroscience, testiralo je kreatin kao dodatak ishrani tokom trudnoće kako bi sprečio ove probleme.

Dr Elleri, koja je odlučila da koristi kreatin tokom sopstvene trudnoće, rekla je da ima sve više dokaza da kreatin može biti neophodan za proizvodnju energije u mnogim aspektima začeća i zdravlja majke, kao i za bebu koja raste i razvija se.

„Kreatin je gorivo za ‘rezervnu energetsku bateriju’ mnogih vitalnih ćelija u mozgu, tako da smo proučavali njegovu upotrebu u slučajevima nestanka energije u mozgu fetusa kada nivo kiseonika padne, i da li ovaj jednostavan dodatak može sprečiti povrede“, rekla je ona.

„Teorija je da obezbeđivanjem većeg punjenja za ovu bateriju putem dijetetskih suplemenata, ćelije imaju veći kapacitet da održe promet energije kada nivo kiseonika padne. Ovo na kraju smanjuje nakupljanje gadnih nusproizvoda, uključujući reaktivne vrste kiseonika i inflamatorne molekule, smanjujući smrt ćelija i održavajući zdravlje mozga.“

Ovo je najsveobuhvatnija procena zdravlja više populacija ćelija, u nekoliko ključnih regiona fetalnog mozga, nakon dugotrajne izloženosti visokom kreatinu u materici i asfiksije pri porođaju.

I rezultati sugerišu da postoje zaštitne prednosti kreatina, iako je potrebno više istraživanja.

„Zajedno sa obimnim podacima koje je naša grupa već proizvela, on pruža dokaze koji podržavaju kliničko ispitivanje dijetetskog kreatina u trudnoći, nešto na čemu radimo u naredne dve-tri godine nakon predkliničkih studija i privremenog rada kako bismo osigurali efektivna doza i bezbednost su finalizovani“, rekao je dr Elleri.

„Slično kao uvođenje folata za smanjenje deficita neuralne cevi, kreatin bi mogao da postane standardni dodatak trudnoći za zaštitu od loših neuroloških ishoda kod beba. Važno je da je ovo tretman koji bi mogao da bude dostupan svim bebama, bez obzira na njihovu geografiju ili ekonomske okolnosti.“