Tesla: Procurele hiljade dokumenata sa bezbednosnim propustima

Tesla: Procurele hiljade dokumenata sa bezbednosnim propustima

Nemačka publikacija Handelsblatt poseduje više od 23.000 internih datoteka i dokumenata iz Tesle nakon što je zaposleni procurio podatke. Datoteke uključuju lične informacije o više od 100.000 trenutnih i bivših zaposlenih, kao i hiljade izveštaja o problemima sa Teslinim naprednim sistemima za pomoć u vožnji, Autopilotom, i „Full Self-Driving“.

Najranije žalbe u ovoj kolekciji podataka datiraju još iz 2015. godine, a najnovije do marta 2022. Većina žalbi dolazi iz SAD, mada su problemi evropskih i azijskih kupaca takođe odraženi u podacima.

Više od 2.400 žalbi navodi iznenadne probleme sa neplaniranim ubrzanjem. Iako su Autopilot i FSD bili fokus naslova poslednjih nekoliko godina, tokom sredine 2010-ih bilo je dosta izveštaja o Teslama koje su same počele da se pokreću—najmanje 232 slučaja su prijavljena u SAD, mada (kako se često ispostavi u ovakvim slučajevima) Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja nije pronašla dokaze za hardverski ili softverski problem, već je optužila grešku vozača.

Više od 1.500 žalbi navodi probleme sa kočenjem, uključujući 139 slučajeva fantomskog kočenja i 383 slučaja fantomskih zaustavljanja. U februaru 2022. saznali smo da je Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja otvorila istragu o bezbednosti zbog problema sa Teslinim fantomskim kočenjem nakon što je primila stotine žalbi nakon članka u The Washington Post koji je skrenuo pažnju na problem. Ali problem je nastavio da traje, izazivajući sudar sa osam automobila tokom Dana zahvalnosti nakon što je Tesla otvorila svoj FSD Beta program za sve vlasnike.

Handelsblatt navodi da je bilo više od 1.000 sudara povezanih sa problemima sa kočnicama i više od 3.000 unosa gde su kupci prijavili bezbednosne brige sa pomoći pri vožnji.

Nemačka publikacija čak se potrudila da kontaktira vlasnike Tesle kako bi potvrdila tačnost podataka.

Doktor iz Kalifornije, na primer, koji želi da ostane anoniman, ispričao je Handelsblattu o incidentu iz jeseni 2021. godine. Bila je na putu da skrene u parking lot kad je njen Tesla odjednom ubrzao kao trkački auto. „Pokušala sam da skrenem, ali sam se zabila u cementni stub“, priseća se klijentkinja. „On je pao, ali auto se nije zaustavio. Udario sam u najbliži stub. Airbag se aktivirao i bila sam zatečena.“

Između januara i oktobra 2021. godine, Švajcarac Thomas Karl se žalio Tesli na desetak nepravilnih pokušaja kočenja sa svojim vozilom. Karl je bio redovan kupac, već deset godina. Ali njegov novi Model S ga je nervirao, kako je jasno iz email korespondencije sa Teslom.

„Pozdrav gospodo, verujte mi da počinjem da gubim živce?“ Karl je napisao 26. jula 2021. godine o još jednom incidentu. Njegov Tesla je imao nesreću na švajcarskoj A3 između Flumsa i Sargansa „nakon što je prepravljeni automobil napravio hitan zaustavak koji je uplašio i zabrinuo“.

Prema Manfredu Schonu, on je doživeo nešto slično na autoputu M14. Bivši zaposlenik Bosch-a bio je na putu za sastanak u američkoj državi Michigan 1. juna 2019. godine kada je njegov Tesla „odjednom jako zakočio, koliko možete da zamislite,“ Schon je ispričao Handelsblattu. „Bio sam gurnut u sigurnosni pojas i auto je skoro stao. Onda me je drugi auto udario sa zadnje strane.“

U Tesla datotekama se nalaze slični slučajevi u Nemačkoj. Jedan klijent se žalio da je njegov Tesla „ušao u srednju barijeru na autoputu“. Razlog je bilo hitno kočenje autopilota. Drugi se obratio korisničkom servisu o svom Modelu S: „Ulazi u suprotni saobraćaj.“

Pored žalbi klijenata, curenje podataka takođe pokazuje kako je Tesla odgovorila na ove probleme – obavezala se na što manje u pisanju.

Za svaki incident postoje ključne tačke za „tehnički pregled“. Zaposleni koji unose ovaj pregled u sistem redovno naglašavaju da je izveštaj namenjen „samo za unutrašnju upotrebu“. Svaki unos takođe sadrži napomenu podebljanim slovima da se informacije saopštavaju usmeno klijentima.

Kupci sa kojima je Handelsblatt razgovarao imaju utisak da zaposleni u Tesli izbegavaju pismenu komunikaciju. „Nikada nisu slali mejlove, uvek je sve bilo usmeno“, kaže doktor iz Kalifornije, za čiji je Tesla rekao da se u jesen 2021. sam ubrzao i udario u dva betonska stuba. Kao što bi svako ko pokriva Teslu mogao da vam kaže, Handelsblatt nije dobio odgovor od kompanije kada ju je pitao o gore navedenim problemima. Međutim, proizvođač automobila je zahtevao svoje podatke nazad, prema propratnoj belešci urednika Handelsblata.