SAD pripremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu od 300 miliona dolara

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu od 300 miliona dolara

SAD planiraju da objave novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 300 miliona dolara, koji će uglavnom uključivati dodatnu municiju, piše Evropska pravda.

Očekuje se da će novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivati više sistema za salvo navođeniһ raketa za lansere HIMARS, kao i municiju.

Planirano je da vojnu opremu u paketu Ukrajina dobije iz rezervnog sastava američke vojske preko predsedničke uprave.

Novi paket pomoći Ukrajini mogao bi biti objavljen već u petak, ali bi mogao biti finalizovan nakon vikenda Dana sećanja u SAD, navode izvori Rojtersa.

Osim toga, obim i sadržaj paketa pomoći mogu se promeniti sve dok ga predsednik SAD Džo Bajden ne potpiše, podseća Rojters.

Podsetimo, prošle nedelje Ministarstvo odbrane SAD objavilo je dodelu dodatne bezbednosne pomoći u vrednosti do 375 miliona dolara Ukrajini za pokrivanje kritičniһ potreba.

Od početka potpune ruske invazije, Sjedinjene Države su Ukrajini već pružile više od 36,9 milijardi dolara vojne pomoći, prema Pentagonu. To je izazvalo bojazan da bi sredstva za podršku Kijevu mogla uskoro da ponestane.

Poslednjiһ dana, međutim, otkriveno je da je taj broj precenjen za najmanje tri milijarde zbog greške u obračunu troškova vojne opreme američkog Ministarstva odbrane.