Anketa: Skoro 7 od 10 roditelja veruje da aplikacije i filteri za uređivanje slika na društvenim mrežama imaju negativan uticaj na decu

Anketa: Skoro 7 od 10 roditelja veruje da aplikacije i filteri za uređivanje slika na društvenim mrežama imaju negativan uticaj na decu

Sa decom koja su više uključena u društvene mreže nego ikada ranije, talas novih aplikacija za uređivanje slika i filtera, zajedno sa trendovima vezanim za izgled, zabrinuli su roditelje zbog oštećenja imidža tela.

Prema novom nacionalnom istraživanju koje je na mreži sprovela The Harris Poll u ime Pokreta za mentalno zdravlje dece „Na rukavima“, 69% roditelja dece mlađe od 18 godina misli da aplikacije i filteri za uređivanje slika na društvenim mrežama imaju negativan uticaj na njihovo dete. Pored toga, 65% roditelja se slaže da trendovi na društvenim mrežama u vezi sa izgledom – poput ishrane ili vežbanja – imaju negativan uticaj na sliku tela njihovog deteta (dece).

On Our Sleeves podstiče roditelje i staratelje da se redovno prijavljuju i razgovaraju sa svojom decom o važnosti telesne pozitivnosti. Otvoren i iskren dijalog može biti ključan za razumevanje kako se dete oseća prema svom telu, što može biti pogoršano spoljnim faktorima kao što je potrošnja medija.

Dr Erin McTiernan, saradnik On Our Sleeves i pedijatrijski psiholog u Nationvide Children’s Hospital, rekla je da je važno razgovarati sa decom o hrani i njihovim telima, i predlaže postavljanje pitanja kako bi se izgradilo samopoštovanje, kao što je: „Koje su neke stvari koje volite o sebi?“ Kada vaše dete počne da se pridružuje platformama društvenih medija, ona je rekla da je važno obratiti pažnju na sadržaj koji konzumira i kako to utiče na njih.

„Osećanja deteta o svom telu mogu uticati na njihovo mentalno zdravlje“, rekao je Mektirnan. „Znamo da društveni mediji mogu uticati na sve, od izbora kupovine do percepcije lepote, a nažalost deca su najranjivija na nerealna očekivanja o slici tela koja postavljaju ove platforme. Deca na društvenim medijima mogu biti izložena hiljadama poruka svakog dana o tome kako da vidi, šta da radiš i ko da budeš“.

Razgovori o imidžu tela mogu biti izazovni, čak i za samopouzdane roditelje. Zato On Our Sleeves roditeljima nudi resurse sa informacijama i korisnim savetima o imidžu tela i hrani, kao i razne pokretače razgovora koji mogu da pomognu u otvaranju i održavanju dijaloga sa decom.

Ovi resursi mogu pomoći da se preformulišu razgovori o hrani i telima na način koji olakšava komunikaciju i smanjuje štetu. Na primer, stručnjaci predlažu umesto označavanja hrane kao „dobra“ ili „loša“, zauzmu neutralniji stav i podstiču dodavanje hrane iz različitih grupa hrane kako bi se stvorili uravnoteženi, hranljivi obroci. “

Balans između omogućavanja deci da istražuju društvene medije uz izbegavanje potencijalno opasnih aspekata, kao što su štetni „trendovi“ ili poruke, može biti težak. Kroz On Our Sleeves, roditelji mogu da rade na izgradnji odnosa poverenja koji omogućavaju njihovoj deci da iskoriste prednosti društvenih medija, a minimiziraju rizik od negativnih ishoda.