Kosovo mora da sprovede mirovni sporazum sa Srbijom pre nego što se pridruži NATO-u

Kosovo mora da sprovede mirovni sporazum sa Srbijom pre nego što se pridruži NATO-u

Kosovo mora da primeni mirovni sporazum sa Srbijom uz posredovanje Zapada ako želi da postigne svoj cilj pridruživanja vojnom savezu NATO-a, izjavila su u ponedeljak dva američka senatora u poseti Prištini, prenosi Rojters.

Američki demokratski senatori Kris Marfi, član komiteta za spoljne poslove, i Geri Piters, koji sedi u komitetu oružanih snaga, pozvali su dve zemlje da brzo reaguju na sporazum postignut u martu uz posredovanje Evropske unije. Oni su deo delegacije Kongresa u poseti Balkanu.

„Put (za Kosovo) u NATO i Evropsku uniju prolazi kroz sporazum sa Srbijom. To je teška činjenica“, rekao je Marfi novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.

Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, četiri članice NATO-a: Rumunija, Španija, Grčka i Slovačka ne priznaju kao državu.

Marfi je rekao da bi ova četvorka mogla biti ubeđena da prihvate Kosovo u NATO ako se razmire razlike sa Srbijom. „To zavisi od toga da li se ovaj sporazum uradi i primeni“, rekao je on.

Uprkos dogovoru u martu o normalizaciji odnosa, nije bilo napretka na terenu, posebno na severu Kosova gde oko 50.000 Srba još uvek ne prihvata kosovsku državnost.

Vašington je glavni oslonac Kosova, i politički i finansijski. Na Kosovu se trenutno nalazi oko 4.000 vojnika NATO-a, od kojih je 600 iz Sjedinjenih Država radi održavanja mira.