Trećeplasirani na izborima u Turskoj podržava Erdogana

Trećeplasirani na izborima u Turskoj podržava Erdogana

Trećeplasirani na predsedničkim izborima u Turskoj, Sinan Ogan, zvanično je podržao aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u odnosu na protivnika Kemala Kiličdaroglua u drugom krugu glasanja, zakazanom za 28. maj.

Odobrenje je objavljeno u ponedeljak, nakon iznenadnog sastanka Ogana i Erdogana u Istanbulu prošlog petka. U to vreme nakon sastanka nije bilo izjava za javnost.

„28. maja 2023. izjavljujem da ćemo podržati kandidata Narodne alijanse Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu“, rekao je Ogan u saopštenju, pozivajući se na izborni savez između Erdoganove Partije pravde i razvoja (AK Partija) i krajnje desničarska Partija nacionalističkog pokreta (MHP).

Ogan je tvrdio da je to bila „ispravna odluka za našu zemlju i naciju“ i naveo Erdoganovu parlamentarnu većinu među razlozima za podršku.

„Važno je da novoizabrani predsednik bude pod istim [rukovodstvom] kao i parlament. Savez [Kemala Kiličdaroglua], s druge strane, nije mogao da pokaže dovoljan uspeh protiv Narodnog saveza koji je na vlasti već 20 godina i nije mogao da uspostavi perspektivu koja bi mogla da nas ubedi u budućnost“, tvrdi Ogan.

I sam bivši poslanik MHP, Ogan se kandidovao za predsednika kao nezavisni član Saveza predaka (ATA Alliance). Izborni blok je prošle godine formiralo nekoliko manje desničarskih partija sa različitim političkim platformama.

Ogan je osvojio oko 5,17% u prvom krugu glasanja 14. maja i odmah je doživljen kao „tvorac kralja“ za drugi krug. Prvi krug je završen neubedljivo, bez kandidata koji su dostigli cenzus od 50% da bi pobedili. Erdogan je osvojio 49,5 odsto glasova, dok je Kiličdaroglu iz Republikanske narodne partije, njegov glavni protivnik, dobio oko 44,9 odsto.