Kina govori proizvođačima tehnologije da prestanu da koriste Micron čipove, pojačavajući sukob sa SAD

Kina govori proizvođačima tehnologije da prestanu da koriste Micron čipove, pojačavajući sukob sa SAD

Pojačavajući svađu sa Vašingtonom oko tehnologije i bezbednosti, kineska vlada je u nedelju poručila korisnicima računarske opreme za koju se smatra da je osetljiva da prestanu da kupuju proizvode od najvećeg američkog proizvođača memorijskih čipova, Micron Technologi Inc.

Proizvodi kompanije Micron imaju neodređene „ozbiljne bezbednosne rizike mreže“ koji predstavljaju opasnost po kinesku informacionu infrastrukturu i utiču na nacionalnu bezbednost, saopštila je kibernetska administracija Kine na svojoj veb stranici. U njegovoj izjavi od šest rečenica nema detalja.

„Operateri kritične informacione infrastrukture u Kini treba da prestanu da kupuju proizvode od Micron Co.“, navodi agencija.

Sjedinjene Države, Evropa i Japan smanjuju pristup Kine naprednoj proizvodnji čipova i drugoj tehnologiji za koju kažu da bi se mogla koristiti u oružju u vreme kada je vlada predsednika Si Đinpinga zapretila da će napasti Tajvan i sve je odlučnija prema Japanu i drugim susedima.

Kineski zvaničnici su upozorili na neodređene posledice, ali izgleda da se bore da pronađu načine da uzvrate, a da ne naškode kineskim proizvođačima pametnih telefona i drugim industrijama i napore da razviju sopstvene dobavljače čipova za procesore.

Zvanična revizija kompanije Micron u skladu sa sve strožim kineskim zakonima o bezbednosti informacija objavljena je 4. aprila, nekoliko sati nakon što se Japan pridružio Vašingtonu u nametanju ograničenja kineskom pristupu tehnologiji za proizvodnju procesorskih čipova iz bezbednosnih razloga.

Strane kompanije su potresene policijskim racijama na dve konsultantske firme, Bain & Co. i Capvision, i firmu za dubinsku analizu, Mintz Group. Kineske vlasti su odbile da objasne racije, ali su rekle da su strane kompanije dužne da poštuju zakon.

Poslovne grupe i američka vlada pozvale su vlasti da objasne novo proširena zakonska ograničenja informacija i kako će se ona sprovoditi.

Saopštenje od nedelje izgleda da pokušava da uveri strane kompanije.

„Kina čvrsto promoviše otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svetu i, sve dok je u skladu sa kineskim zakonima i propisima, pozdravlja preduzeća i različite platformske proizvode i usluge iz različitih zemalja da uđu na kinesko tržište“, saopštila je agencija za sajber svemir.

Si je u martu optužio Vašington da pokušava da blokira razvoj Kine. On je pozvao javnost da se „usudi na borbu“.

Uprkos tome, Peking je sporo uzvratio, verovatno da bi izbegao ometanje kineske industrije koja sklapa većinu svetskih pametnih telefona, tablet računara i druge potrošačke elektronike. Svake godine uvoze stranih čipova u vrednosti od više od 300 milijardi dolara.

Peking ulaže milijarde dolara u pokušaje da ubrza razvoj čipova i smanji potrebu za stranom tehnologijom. Kineske livnice mogu da isporučuju jeftine čipove koji se koriste u automobilima i kućnim aparatima, ali ne mogu da podrže pametne telefone, veštačku inteligenciju i druge napredne aplikacije.

Sukob je izazvao upozorenja da bi se svet mogao odvojiti ili podeliti u zasebne sfere sa nekompatibilnim tehnološkim standardima, što znači da računari, pametni telefoni i drugi proizvodi iz jednog regiona neće raditi u drugim. To bi povećalo troškove i moglo bi usporiti inovacije.

Američko-kineski odnosi su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija zbog sporova oko bezbednosti, tretmana Pekinga prema Hongkongu i muslimanskim etničkim manjinama, teritorijalnih sporova i kineskog trgovinskog suficita od više milijardi dolara.