Naftni giganti okreću se start-ap kompanijama u borbi protiv zagađenja

Naftni giganti okreću se start-ap kompanijama u borbi protiv zagađenja

Suočeni sa rastućim pritiskom zbog zagađenja planeta koje se zagreva, energetski giganti iz Zaliva se okreću skromnim tehnološkim startapima dok traže načine da uklone emisije, a da pritom ostave protok nafte.

Proizvođači nafte već godinama promiču hvatanje ugljenika pre nego što ode u atmosferu kao potencijalno rešenje za globalno zagrevanje, nasuprot kritikama stručnjaka za klimu koji kažu da rizikuje da odvrati pažnju od hitnog cilja smanjenja zagađenja fosilnim gorivima.

Uz malo ulaganja i nekoliko projekata koji su do sada funkcionisali širom sveta, tehnologija trenutno nije ni blizu razmera koje su potrebne da bi se napravila razlika u globalnim emisijama.

Sada glavni igrači od Saudijskog Aramka do ADNOC-a Ujedinjenih Arapskih Emirata kažu da će se to promeniti, jer su UAE domaćini klimatskih pregovora ove godine sa porukom smanjenja emisija, a ne fosilnih goriva.

„Za industriju, kao i za zemlje da do 2050. postignu nultu vrednost, ne vidim da ćemo to postići bez prihvatanja hvatanja ugljenika“, rekao je za AFP Musabbeh Al Kaabi, izvršni direktor za rešenja sa niskim sadržajem ugljenika ADNOC-a.

„Voleo bih da vidim više energije vetra i sunca, ali da budem praktičan i transparentan, to neće rešiti problem.

Sakupljanje ugljenika bila je vruća tema na nedavnoj konferenciji o klimatskim tehnologijama u glavnom gradu UAE Abu Dabiju, domu ADNOC-a.

Početnici su pokazali svoj napredak u hvatanju i skladištenju ugljenika (CCS) koji uklanja ugljen-dioksid dok se pumpa iz elektrana i teške industrije.

Bilo je i firmi koje su predstavile svoje planove za direktno hvatanje vazduha (DAC), noviju tehnologiju koja izvlači CO 2 direktno iz atmosfere.

Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) UN-a kaže da će postojeća infrastruktura fosilnih goriva — bez upotrebe hvatanja ugljenika — gurnuti svet preko bezbednijeg ograničenja globalnog zagrevanja Pariskog sporazuma od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

Debata o tome da li prvenstveno ciljati na fosilna goriva ili emisije se oblikuje kao ključno bojno polje na klimatskim pregovorima COP28, koji će se održati u finansijskom centru UAE u Dubaiju.

Pozivajući se na IPCC, kandidat za predsednika COP28 Sultan Al Džaber — izvršni direktor ADNOC-a i izaslanik njegove zemlje za klimu — rekao je prošle nedelje da je vreme da se „ozbiljno pozabavi hvatanjem ugljenika“.

Ali ekolozi su skeptični u vezi sa centralnom ulogom koju velike energetske kompanije traže u klimatskim rešenjima, rekavši da imaju sopstveni interes u održavanju prodaje fosilnih goriva.

Julien Jreissati, programski direktor Greenpeace MENA, nazvao je to „smetanjem pažnje“.

Kaabi iz ADNOC-a je, međutim, tvrdio da inženjerske sposobnosti i duboki džepovi naftnog giganta čine ga najboljim za pokretanje klimatskih tehnologija.

„Svet ima dve opcije: mogli bismo to da prepustimo malim igračima ili da veliki igrači ubrzaju ovu dekarbonizaciju“, rekao je Kaabi.

ADNOC je 2016. godine pokrenuo prvi komercijalni CCS projekat u regionu, Al-Reiadah, koji ima kapacitet da uhvati 800.000 tona CO 2 godišnje.

Globalno, postoji samo oko 35 komercijalnih objekata koji koriste korišćenje i skladištenje ugljenika na globalnom nivou, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), koja kaže da će čak i oni koji su planirani do 2030. obuhvatiti samo delić potrebnih emisija.

Među preduzetnicima na konferenciji UAE bili su omanska kompanija 44.01, dobitnik nagrade Earthshot u Velikoj Britaniji za svoju tehnologiju koja trajno uklanja ugljen-dioksid iz vazduha tako što ga mineralizuje u peridotitnoj steni.

„Klimatske promene su hitan izazov i da bismo mogli da se uhvatimo u koštac sa tim izazovom, moramo da idemo brže“, rekao je izvršni direktor Talal Hasan.

„Partnerstvo za naftu i gas nam pomaže da brzo napredujemo“, rekao je on za AFP.

Hasanov 44.01 se udružio sa ADNOC-om na razvoju lokacije za hvatanje i mineralizaciju ugljenika u Fujairah, jednom od sedam emirata UAE – prvi takav projekat energetske kompanije na Bliskom istoku.

„U jednoj toni peridotita, verovatno biste mogli da mineralizujete 500 do 600 kilograma CO 2 … to znači da sa stenama samo u ovom regionu možete potencijalno mineralizovati trilione tona“, rekao je Hasan.

Za Hasana, energetske firme su dobri partneri jer „koristimo dosta iste opreme, infrastrukture, ljudi i resursa“.

„To će nam pomoći da ubrzamo skaliranje“, rekao je on, tvrdeći da je brzina izvršenja „veoma važna“.

Državni Saudi Aramco, jedna od najbogatijih kompanija na svetu, investirala je u Carbon Clean, britansku firmu koja je razvila kompaktnu tehnologiju koja hvata ugljenik iz industrijskih dimnjaka.

Kompanija, koja ima 49 lokacija širom sveta, ove godine će primeniti svoju najnoviju tehnologiju u UAE – svoj prvi projekat na Bliskom istoku.

Kada su ga pitali o logici rada sa velikom naftom, izvršni direktor Carbon Clean-a Aniruda Šarma je rekao: „Da sam vatrogasac i da postoji požar – veliki požar i mali požar – gde bih prvi otišao?

„Očigledno, veliki požar.“