ASUS: Rešena misterija masovnih otkaza rutera

ASUS: Rešena misterija masovnih otkaza rutera

U sredu, korisnici Asus rutera širom sveta su se okupili na internetu da bi prijavili da su njihovi uređaji iznenada prestali da rade bez očiglednog razloga i da su, nakon ponovnog pokretanja, prestajali da rade svakih nekoliko minuta kada bi se memorija uređaja iscrpela.

Dva dana kasnije, proizvođač hardvera sa Tajvana konačno je odgovorio na pozive za pomoć. Masovni prekid, objavila je kompanija, bio je rezultat „greške u konfiguraciji našeg fajla sa podešavanjima servera“. Nakon popravke greške, većini korisnika bilo je potrebno samo da ponovo pokrenu svoje uređaje. U slučaju da to nije rešilo problem, tim za podršku kompanije savetovao je korisnicima da sačuvaju trenutna podešavanja konfiguracije i izvrše fabrički reset. Kompanija se takođe izvinila.

Bilo je to frustrirajuće dva dana za mnoge korisnike dok su pokušavali da otklone kvar. Asusova tišina tokom tog vremena samo je povećala frustraciju.

„Ovo je gomila gluposti. Zašto Asus ne iznese neku vrstu saopštenja kojim objašnjava šta se dešava?“ jedan korisnik se požalio.

Asus još uvek nije pružio detalje o grešci u konfiguraciji. Različiti korisnici su na internetu ponudili objašnjenja koja izgleda da su tačna.

„Šesnaestog, Asus je poslao pokvaren definicioni fajl za ASD, ugrađeni sigurnosni daemon prisutan u širokom spektru njihovih rutera,“ napisala je jedna osoba. „Kako su se ruteri automatski ažurirali i preuzimali neispravan definicioni fajl, počeli su da traće prostor fajl sistema i memoriju i da se ruše.“

Objašnjenje je odgovorilo na pitanje šta je uzrokovalo pad rutera, ali je postavilo novo: zašto su ruteri bili pogođeni čak i kada nisu bili konfigurisani da se automatski ažuriraju i nije izvršeno ručno ažuriranje? Asus još uvek nije odgovorio na ovo, ali verovatan odgovor je da se definicioni fajl za ASD, koji se nalazi u memoriji i skenira uređaje u potrazi za sigurnosnim pretnjama, ažurira bez obzira da li su automatska ažuriranja omogućena.

Ukratko, 48-časovna misterija koja je okruživala neispravne Asus rutere sada je rešena i rešenje je isporučeno korisnicima.