Kina dovodi u pitanje „kredibilitet“ članica G7

Kina dovodi u pitanje „kredibilitet“ članica G7

Međunarodna zajednica neće biti u skladu sa prozapadnim pravilima koja gura G7 i neće dozvoliti grupi koju predvode SAD da dominira svetskim poslovima, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova u subotu.

„Kina nikada neće prihvatiti takozvana pravila koja nameću nekolicina. Međunarodna zajednica ne prihvata i neće prihvatiti zapadna pravila u kojima dominira G7 koja nastoje da podele svet na osnovu ideologija i vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je tu grupu da deluje u ime politike „Amerika na prvom mestu” i da pokušava da nametne svoju volju drugima. „To jednostavno pokazuje koliko malo međunarodnog kredibiliteta znači G7“, saopštilo je ministarstvo.

Grupa sedam je neformalni klub koji čine SAD, Kanada, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Japan. Godišnjim sastancima G7 obično prisustvuju i zvaničnici koji predstavljaju EU.

U zajedničkom saopštenju usvojenom na samitu u Hirošimi u Japanu u subotu, G7 je navela više optužbi usmerenih na Peking, uključujući krađu tehnologije, „ekonomsku prinudu“ i kršenje ljudskih prava kod kuće. Grupa je saopštila da se snažno protivi „svakim jednostranim pokušajima da se silom promeni status kvo“ oko Tajvana i u Južnom kineskom moru.

Peking je odgovorio rekavši da su „afere u vezi sa Hongkongom, Sinđangom i Tibetom čisto unutrašnje stvari Kine“. Kina je optužila G7 da ugrožava mir u regionu pružanjem „podrške snagama za nezavisnost Tajvana“.

Iako se članice G7 uzdržavaju od formalnog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Tajvanom, SAD su prodale oružje Tajpeju i obećale da će ga braniti od potencijalnog napada sa kopna. Američki političari su se sastali i sa zvaničnicima iz Tajvana, što je izazvalo oštre kritike Pekinga, koji se protivi bilo kakvom obliku diplomatskih kontakata sa vlastima Tajpeja.